Ексклюзиви
понеділок, 26 грудня 2005 17:57

Найдорожча могила України

Об'єднана єврейська громада на чолі з Вадимом Рабиновичем та рабин Моше-Реувен Асман заявляють, що могилу хасидського праведника ребе Нахмана в Умані хочуть продати з аукціону за $170 тис. Начебто аукціон мав відбутися уже 24 жовтня, але його перенесли.

Це ж нісенітниця! Могила ребе Нахмана — історична пам'ятка обласного значення. Є закон, який чорним по білому пише, що її не можна продавати, — пояснює "ГПУ" народний депутат з фракції "Єдина Україна" Петро Кузьменко, 51 рік.

До обрання у парламент він очолював уманську фірму "Шанс", яка уклала контракт з фондом ребе Нахмана щодо проектування та будівництва в Умані синагоги. Євреї не розплатилися з "Шансом" за виконані роботи і захотіли розірвати контракт. Такий розвиток подій фірма передбачила. У договорі вказали, що у разі невиконання його умов "Шанс" отримує право на 30% вартості синагоги.

— Могилу сюди приплів Рабинович, — уже емоційніше вів далі Петро Кузьменко. — Він хоче контролювати хасидський рух в Україні. Це шалені гроші, які йдуть повз держбюджет. От, наприклад, синагогу оцінили в півтора мільйони гривень. Податків з її будівництва не заплатили ні копійки. Договір із "Шансом" фонд ребе Нахмана захотів розірвати, коли фірма вирішила працювати офіційно. Ніяких документів на синагогу не оформлено, де-юре євреї її не мають.

За місце у синагозі вони брали по тисячі доларів

Ребе Нахман Бреславський — один із найбільш шанованих праведників  ортодоксальних юдеїв-хасидів. Після розпаду Радянського Союзу і відкриття кордонів з кожним роком восени все більше хасидських паломників приїжджає до Умані святкувати свій Новий рік. Цього жовтня, за підрахунками самих хасидів, їх приїхало близько 25 тис.

— Всі послуги, які надають хасидам в Україні, — тіньові, — розповідає  Петро Кузьменко. — Організовують паломництво ізраїльтяни, які вже давно живуть в Україні. Уявіть собі — тільки за місце у синагозі (для ночівлі та молитви.— "ГПУ") вони брали по тисячі доларів. Податків, звісно, ніхто не сплачував. Правопорядок під час паломництва охороняли українські міліціонери, яких утримують наші платники податків. Чому держбюджет має втрачати на хасидах? А втрачає він сотні тисяч доларів.

Петро Кузьменко вважає, що українська влада зважує на вплив держави Ізраїль і не хоче міжнародного скандалу. Тому закриває очі на правопорушення організаторів хасидського руху.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожча могила України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути