Ексклюзиви
четвер, 22 червня 2006 19:07

Гуцули просять і собі регіональну мову

Група молодих людей кілька днів тому на майдані Івано-Франківська виступила з вимогою надати гуцульському діалектові статус регіональної мови.

Гуцули прийшли на майдан у вишиванках, із музиками місцевого гурту "Петровичі". У руках тримали плакати з надписами "Коломия — столиця України", "Фірман — наш господар". Тут же влаштували і гуцульські танці. Молоді люди підсміювалися з рішень облрад східних регіонів, де російській мові надали статусу регіональної.

Коломия — столиця України

— Нам треба хоча б українсько-гуцульський словник. Але і його не маємо. Уже кілька років звертаємося до влади з проханням надати гуцулам певний статус, — вже серйозно сказав "ГПУ" Дмитро Ватаманюк, 57 років, голова Всеукраїнського товариства "Гуцульщина". — Нам ніхто не допомагає. Ми все робимо на громадських засадах. Незабаром звернемося й до Ради Європи.

Нині на території Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей проживають близько 400 тис. гуцулів. Вони користуються власною мовою, виконують традиційні обряди і дотримуються звичаїв.

У сусідній Румунії є 25 сіл, де живуть гуцули. Румунська влада виділяє щороку на кожного з них $15. За ці гроші гуцули влаштовують зустрічі, свята й фестивалі.

Зараз ви читаєте новину «Гуцули просять і собі регіональну мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути