понеділок, 11 вересня 2006 16:16

У Зінькові зняли фільм про євреїв

Із 28 вересня в кінотеатрах показуватимуть фільм 57-річного молдовського режисера Валеріу Жерегі "Сотворення кохання". Стрічка місяць ішла в прокаті в Молдові. В Україні її презентували минулого тижня в столичному Будинку кіно.

— У Молдові не всі можуть заплатити 20 лєй (7,5 гривні) за квиток у кінотеатр. Тому робили сеанси для запрошених, — розповів "ГПУ" 53-річний директор фільму Міхай Деніле.

Картину зняли за мотивами автобіографічної повісті "Мотл-шотхен" молдовського бізнесмена Якова Тіхмана, 61 рік. Автор сам продюсував фільм. Родом він з України, а в Молдові викупив Кишенівський пивоварний завод. На стрічку дав $2 млн, поставивши умову, аби знімали в його рідному містечку Зіньків, на Хмельниччині. І аби грали й українські актори. Сам бізнесмен теж знявся в епізодичній ролі шинкаря.

Єврейське містечко Зіньків у 1930-х роках залишалося загубленим раєм поза радянською системою. У ньому діяли православна церква, синагога,  костел. А в старій турецькій фортеці жив турок, що молився Аллаху. Мусульманина зіграв 57-річний Олександр Панкратов-Чорний. Михайло Козаков, 72 роки, отримав роль мірошника Наума. Кажуть, жителі Зінькова віталися з Козаковим на ідиші.

Тіхман у Молдові викупив пивоварний завод

Головний герой стрічки — єврей Мотл — заробляє на життя звідництвом. Його грає 48-річний ізраїльський актор, уродженець Росії, Саша (Ісраель) Демідов. На війні гинуть дружина й діти Мотла.

— У містечку ще лишилися прототипи наших героїв, — розповіла "ГПУ" 25-річна київська акторка Яна Ляхович. — Одна жінка вижила після розстрілу на галявині.

Яна грає 40-річну єврейку Іду, яка проводжає сина на фронт. Каже, що місцеві євреї — нащадки тих, хто вижив, відмовилися зніматися. У масовці замість них задіяли українців.

Ще пригадує, що на знімальний майданчик нікого не пускали напідпитку:

— Жінки місцевих, які грали в масових сценах, потім підходили — дякували нам, що їхні чоловіки кинули пити.

— А от Косих без пляшки пива знімальний день не починав, — заперечує 35-річний актор Василь Слюсаревський.

Віктор Косих, 56 років, відомий за роллю Даньки в "Неуловимых мстителях".

— Рання слава його згубила: спився чоловік, — пояснює Слюсаревський. — На цю роль спочатку Івана Бортніка запрошували, але той теж пішов у алкогольне піке, коли дізнався, що алтайського губернатора Михайла Євдокімова вбили.

Самого Слюсаревського за схожість із голлівудською зіркою називають українським Томом Крузом. Зараз він знімається в російського режисера Володимира Бортка у фільмі "Тарас Бульба", грає одного з побратимів Остапа.

Директор розповідає, що "Сотворення кохання" триває 2 години 15 хвилин, але для кінотеатрів зроблять коротшу версію — 1 година 40 хвилин. Прощаючись, він тисне руку Слюсаревському.

— Коли знову до України приїдете, ще домашнього вина привезіть, — просить той.

Зараз ви читаєте новину «У Зінькові зняли фільм про євреїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути