середа, 20 вересня 2006 18:51

"На шахті Засядька завжди був беспрєдєл"

У середу, о п"ятій ранку, у донецькій шахті імені Засядька на глибині 1078 метрів стався викид метану. Його концентрація у повітрі перевищила аварійну у 2,5 рази. У шахті працювало 418 людей, поблизу місця викиду газу — 49 гірників.

— Викид метану — це стихійне явище, як цунамі, — каже "ГПУ" Сергій Ширабоков, технічний інспектор з донецької профспілки гірників. — У шарах під тиском його дуже багато. Його викид схожий на те, як лопається зсередини пляшка.

Шахтою імені Засядька з 1979 року дотепер керує Юхим Звягільський, 73 роки. Цей колишній прем"єр-міністр України, а зараз — депутат Верховної Ради від Партії регіонів — один із найбагатших людей України. А його шахта — одна з найбільш небезпечних у світі. Принаймні так вважають у Державному департаменті промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду Міністерства з питань надзвичайних ситуацій. З нею можна порівняти лише донецькі шахти Калініна і Скочинського.

— На шахті Засядька завжди був беспрєдєл, — розповідає "ГПУ" 50-річний Ігор Ткаченко, колишній майстер технічної безпеки цієї шахти. — За часів СРСР керівництво ще хоч якось боялося перевірок, але зараз на всіх начхати. Ліхтарі у шахтарів не працюють, половина протигазів поламані. До гірників ставляться, як до забійного м"яса. Я взагалі дивуюсь, як вона не вибухає щодня.

Шахтарі отримують 3–4 тисячі гривень щомісяця

Ігор Ткаченко працював на шахті імені Засядька кілька років у 1990-х. Каже, довго намагався щось зробити з безпекою. Потім не витримав і звільнився. Зараз постійно спілкується з друзями, які залишилися працювати там.

— У дев"яти вибухах із десяти винні самі шахтарі, — каже Ткаченко. — Вони бачать, що шахту заповнив газ, і все одно лізуть добувати вугілля. Ніякого німця чи американця під дулом пістолета туди б не загнали, а наші самі пруть.

Ткаченко розповідає, що на власні очі не раз бачив, як шахтарі самі блокують рятувальні пристрої. Через це не спрацьовує аварійне відключення відбійних молотків, коли шахту заповнює шкідливий газ.

— Шахтарі — це самогубці-трудяги, — впевнений Ткаченко. — Сьогодні на шахті загине сотня людей, а завтра на нові місця прийде влаштовуватися тисяча.

— Біда українських шахт в тому, що заробітна плата гірників залежить від кількості видобутого вугілля, — пояснює трагедію 49-річний Михайло Волинець, голова Незалежної профспілки гірників України. — У розвинених країнах — від часу перебування у шахті. Українці застосовують технологію, яка дозволяє більше видобути вугілля, а не ту, яка безпечніша.

Волинець каже, що шахта імені Засядька завжди вважалась прибутковою і водночас небезпечною. Після 2001 року керівництво шахти виділило гроші на будівництво двох нових вентиляційних стовбурів.

Родина загиблого шахтаря отримує компенсацію. Зазвичай вона становить п"ятирічний заробіток гірника плюс різноманітні пожертвування. На шахті імені Засядька шахтарі отримують 3–4 тис. грн щомісяця. Розмір заробітної плати залежить від глибини роботи гірника, кількості видобутого вугілля і часу зміни.

На шахті імені Засядька працює близько 8000 гірників. Щороку вони дістають на-гора понад 3 млн т вугілля. Це приблизно 4,5% усього вугілля, яке видобувають в Україні.

— Ризик — це таке. Його не відчуєш, в карман не покладеш. А зарплату отримуєш постійно, — каже 58-річний голова профкому шахти імені Засядька Юрій Заєць. — А щодо так званих "регулярних" трагедій на шахті... Раз на рік — хіба це регулярно?

Цього разу на Засядька загинуло 13 шахтарів. 62 гірники перебувають в тяжкому стані.

Найбільші трагедії на українських шахтах за 15 років

Червень 1991 — на шахті "Південно-Донбаській" у місті Вугледар на Донеччині загинув 31 гірник

Вересень 1994 — на шахті у Слов"яносербську під Луганськом загинуло 30 людей

Квітень 1998 — на шахті імені Скочинського в Донецьку загинуло 63 гірники

Травень 1999 — на донецькій шахті імені Засядька загинуло 50 людей

Березень 2000 — на луганській шахті імені Баракова загинуло 80 гірників

Серпень 2001 — на шахті імені Засядька загинуло 55 людей

Липень 2002 — на шахті "Україна" у місті Українськ на Донеччині загинуло 35 людей

Липень 2004 — на шахті у місті Красний Лиман на Донеччині згоріло 37 гірників

Зараз ви читаєте новину «"На шахті Засядька завжди був беспрєдєл"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути