неділя, 14 січня 2007 11:55

Московський патріархат УПЦ розкритикував Ющенка за ідею об"єднання з Київським патріархатом

Заклик Президента України створити комісію з об"єднання Української православної церкви з самопроголошеним Київським патріархатом, ставить під питання світський характер української держави, вважають в Московському патріархаті.

"Наполегливість Віктора Ющенка в створенні "єдиної помісної церкви" при активній участі представників держави викликає подив", - заявив представник Відділу зовнішніх церковних зв"язків (ОВЦС) Московського патріархату протоієрей Микола Балашов, коментуючи ініціативу Ющенка, висловлену в п"ятницю на зустрічі з Синодом невизнаного в православному світі Київського патріархату.

Балашов нагадав, що Ющенко на другий день після своєї президентської інавгурації приїздив до патріарха Московського і всієї Русі Алексія II, і тоді пообіцяв: "Як віруюча людина я ніколи не указуватиму людям, в яку церкву їм ходити".

Зі свого боку Алексій II відзначив на зустрічі, що розкол в середовищі православних хворобливо відбивається на житті суспільства, але підкреслив, що рішення цього питання можливе тільки церковними, а не державними коштами, на підставі церковних канонів, а не шляхом політичного компромісу. Ту ж позицію багато разів висловлював глава канонічної Української православної церкви митрополит Володимир та інші її представники.

"Проте тепер глава світської, згідно з Конституції, держави не тільки формулює свою програму щодо майбутнього українського православ"я, але і вносить конкретні пропозиції про те, скільки єпископів і священиків повинно увійти до "сумісної богословської комісії", метою якої є створення нової церкви", - сказав протоієрей Микола Балашов.

На його думку, при цьому ігнорується та обставина, що для канонічної Церкви "представники Київського патріархату не є єпископами і священиками в справжньому сенсі слова, адже вони не мають законного висвячування, а їх глава Михайло Денисенко (колишній митрополит Філарет) взагалі не має відношення до Церкви, оскільки давно відлучений від неї".

Священик підкреслив, що такою "самою є позиція не тільки Московського патріархату, але і всіх помісних Православних церков у світі".

"Якщо ж звернутися до політичних документів, - відзначив далі Балашов, - то дивує суперечність нинішніх пропозицій Президента підписаному за його ж ініціативою минулого року "Універсалу національного єдності", в якому було ясно вказано, що, при "шанобливому відношенні до об"єднувальних прагнень віруючих", держава і політичні сили не повинні втручатися в цей процес".

"Це важко сумістити з повідомленням про те, що в Секретаріаті президента вже працює "група фахівців", яка через 70 днів представить свій проект з "формування діалогу в міжцерковному середовищі", каже представник Московського патріархату, пише Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Московський патріархат УПЦ розкритикував Ющенка за ідею об"єднання з Київським патріархатом ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути