Ексклюзиви

40 мільйонів років тому Україна була островом

  Мураха, закам’яніла у бурштині, знайденому на Волині
Мураха, закам’яніла у бурштині, знайденому на Волині

40 мільйонів років тому територія північно-західної України була островом. На ньому ріс "бурштиновий" ліс. Точніше дерева, смолі яких ми зараз завдячуємо покладами бурштину на Волині.

— Флору того часу вивчити за бурштином неможливо. А от про фауну "законсервовані" в бурштині комахи можуть розповісти багато чого, — каже куратор бурштинової колекції Інституту зоології імені Івана Шмальгаузена Національної академії наук України Євген Перковський, 45 років.

Острів на півночі України простягався від заходу сучасної Київської області і до сходу Волинської. Приблизно мав форму острова Куба. Територія сучасної Білорусі і більшість території Польщі в той час були під водою. А от на місці Балтійського моря була суша. Принаймні на тій його частині, що ближче до України.  Клімат був теплим, росли дерева, схожі на дуби. Поміж хвойними траплялися пальми. Припускають, що смола виділялася з дерева псевдолярікс, або, як його ще називають, золотої модрини. Подібні зараз ростуть на сході Китаю. Для того щоб смола стала бурштином, треба більше мільйона років.

Ще десятиріччя тому в Україні комах у бурштині  не вивчав ніхто. Майже не було матеріалу — власне українського бурштину. 2000 року почали формувати колекцію скам"янілої смоли із вкрапленнями комах. Тоді Інститут зоології купив зразки бурштину на Державному підприємстві "Бурштин України", що в Рівненський області. Зараз науковці витрачають по 1300 грн за кілограм. Уже назбиралося 10 тис. вкраплень комах, кліщів, павуків у бурштині. Ця колекція сьогодні є найбільшою у Східній Європі.

Для того щоб смола стала бурштином, треба більше мільйона років

За шість років було відкрито 48 нових видів прадавніх комах і павуків. Вони відрізняються від комах балтійського бурштину. А це зайвий раз доводить, що вони розвивалися окремо на острівному просторі. Найбільшими серед них є п"ятиміліметрова бджола Жеріхіна, яку називають так на честь російського дослідника прадавніх комах, та мурашка олігомірмекс український. А от бджоли, подібні до сучасних, бувають раз на п"ять тисяч зразків бурштину.

— Нам трапилася раз із десяти тисяч, — розповідає Перковський, дістаючи з маленької герметичної коробки пакетик зі шматком бурштину.

Зберігають колекцію у сейфах Інституту зоології. Для бурштину важливо, щоб не було надто сухо й гаряче. На закупівлю бурштину та обладнання сховища $10 тис. виділив "Укрексімбанк".

Зараз бурштин в Україні промислово видобувають на родовищі в околицях селища Клесів, що на Рівненщині. Його почали розробляти 1994 року. Видобувають по 2,5–3 тонни на рік. За даними геологічної розвідки, бурштинові поклади є також у Новоград-Волинському районі на Житомирщині.

— Ми продаємо свою продукцію по всій Україні, трохи у Молдову, — розповідає заступник директора з виробництва підприємства "Бурштин України" Сергій Кучер, 38 років. — Є й інші пропозиції щодо поставок. Проте ми ще не задовольнили попиту в Україні.

У світі останніми роками дослідники бурштину відкрили новий ряд комах. 2002-го це зробили німецькі учені на зразках балтійського бурштину. Науковці описали комах мантофазматодеа. Згодом у Південній і Східній Африці знайшли їхніх прямих нащадків.

Бурштинова кислота зміцнює імунітет

Бурштин — це скам"яніла смола древніх дерев. За жовтогарячий колір його часто називають сонячним каменем. З давніх-давен люди наділяли цю викопну смолу чудодійними властивостями. Ліки та прикраси з бурштину рекомендували при різноманітних недугах.
Бурштин, розтертий із медом і рожевим маслом, вважали ефективним засобом проти хвороб очей. А невелика прикраса з нього в давнину коштувала дорожче за молодого раба.
Науковці довели, що бурштинова кислота покращує роботу мозку, серця, нирок, печінки тощо. Вона зміцнює імунітет, нормалізує роботу нервової системи, стимулює вироблення інсуліну, протидіє стресам. Чим темніший бурштин, тим більший у ньому вміст бурштинової кислоти.

Зараз ви читаєте новину «40 мільйонів років тому Україна була островом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути