Ексклюзиви
неділя, 18 лютого 2007 17:16

Оксана Забужко написала книжку про Лесю Українку

46-річна письменниця Оксана Забужко написала наукове дослідження про Лесю Українку. Роман "Notre Dame d"Ukraine: Українка в конфлікті міфологій" вийде у київському видавництві "Факт" наприкінці березня.

— Закінчила його у жовтні, — розповідає авторка. — Писала два роки. Рукопис містив 500 сторінок, а друком вийде близько 700. Для цієї книжки я відклала роботу над романом  "Музей покинутих секретів". Хоча уклала угоду про його видання в Німеччині, навіть аванс отримала.

Написати про Лесю Українку Забужко колись обіцяла літературознавцеві та перекладачеві Соломії Павличко, яка померла 1999-го.

— Хочу відкрити білі плями з життя Лесі Українки, — пояснює письменниця. — Її стосунки з чоловіком Климентом Квіткою, молодшим від неї на десять років. Це ж Леся зробила з Квітки найвидатнішого фольклориста ХХ століття! Цікаво читати їхнє листування і спогади Климента про Лесю. Відвдовувавши понад чверть століття, він на старості одружився зі своєю аспіранткою. Повіз її на могилу до Лесі Українки й, помовчавши 15 хвилин, сказав: "Леся дала згоду на наш шлюб, але щасливими ми не будемо". З таких історій у нормальних країнах пишуть книги, знімають фільми. Це вивчають у школах.

Забужко каже, що її дістало варварство нашого суспільства.

— У моєму оповіданні "Інопланетянка" багато цитат, паралелей із Лесиною драмою "Касандра". Чеська перекладачка, працюючи над цим оповіданням, приїхала до Києва купити книжку Лесі Українки. Щоб розуміти, про що йдеться. І була шокована, бо в книгарнях жодної книжки Лесі Українки не було.

Зараз ви читаєте новину «Оксана Забужко написала книжку про Лесю Українку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути