вівторок, 17 квітня 2007 16:33

Катерина Десницька покинула сіамського принца

Улітку 1897-го сіамський король Рама V поїхав до Європи. В Петербурзі домовився з Миколою ІІ про  дипломатичні стосунки між двома країнами. Цар запропонував гостеві відправити одного із його синів навчатися до Петербурга. Король зупинив вибір на 15-річному Чакрабоні.

Син Рами V навчався в приватній школі у Лондоні. 1 червня 1898 принц прибув до Петербурга. Микола ІІ поселив його в своїй резиденції — Зимовому палаці. Хлопцеві надали обслугу, кухаря. Ротмістр Уланського полку Хрульов мусив за рік підготувати сіамця до вступу до Пажеського корпусу. Цей елітний заклад поєднував гімназію та військове училище. У травні 1899-го Чакрабон блискуче склав іспити.

Щонеділі зранку юнак брав урок танців. Став завсідником Маріїнського театру. Зробив своєю коханкою приму-балерину Матильду Кшесинську, старшу на 11 років. Посольство Сіаму повідомило про це королеві Рамі V, додавши, що пані Матильда — колишня любка Миколи ІІ. Той наказав синові припинити роман, аби не зіпсувати стосунків із Росією.

У серпні 1902-го Чакрабон став корнетом лейб-гвардії імператорського гусарського полку і вступив до Академії генштабу. Казна орендувала для нього невеличкий палац у Царському Селі, а також дачу в Петергофі — двоповерховий особняк із двадцяти кімнат. Принцові надали сіамського ад"ютанта, обслугу, а для виконання доручень — полковника російської армії. Раз на місяць корнет снідав із Миколою ІІ.

Наприкінці 1904-го Чакрабон поїхав у відпустку до Сіаму. Там захопився зведеною сестрою (донькою батька від іншої дружини). Та мати заборонила синові шлюб із близькою родичкою. У березні 1905-го принц повернувся до Петербурга зажуреним. Завітав до світського салону Храповицької, де збиралася "золота молодь". Там закохався у 19-річну українку Катерину Десницьку.

Мала кавалера — гімназиста Ігоря

Наступного дня до шпиталю імператриці Марії Федорівни під"їхала карета з імператорськими гербами. Катерина працювала там медсестрою. Весь медперсонал висипав на ґанок. Принц Чакрабон подарував дівчині сумочку з емаллю роботи ювеліра Карла Фаберже. На ній стояли ініціали красуні — "К.Д.".

Батько дівчини Іван Степанович, голова Луцького окружного суду, помер, коли доньці було два роки. У вдови Марії Михайлівни залишилося 12 дітей (4 — від свого першого шлюбу, 6 — від першого шлюбу покійного чоловіка, та ще 2 спільних).

Жінка продала маєтки і переїхала із сім"єю до Києва. Старших пасинків віддала до Київського університету, молодших — до гімназій. Катерина пішла до найкращої в місті жіночої Фундуклеївської гімназії неподалік Хрещатика. Мала кавалера — старшого за себе гімназиста Ігоря.

Узимку 1903-го її мати померла від раку. Катерина поїхала до Петербурга, де навчався на військового її брат Іван. Оселилася в генеральші Надії Дмитрової, своєї хрещеної. Подалася на курси медсестер у шпиталі Марії Федорівни на Фонтанці. Київський залицяльник Ігор із початком російсько-японської війни написав їй, що йде на фронт і загине там за батьківщину.

Десницька теж попросилася на фронт, сестрою-жалібницею. Наприкінці квітня 1905-го відбула з пересувним шпиталем на Далекий Схід. Тоді й Чакрабон попросився до діючої армії, але Микола ІІ його не пустив. Закоханий закидав Катерину листами й телеграмами. Вона відповідала зрідка. Принц хвилювався, що про листування дізнається цар і повідомить батькові. А той заборонить одружуватися із "фаранг" — білою іноземкою. Чакрабон вирішив побратися таємно.

Катерина повернулася до Петербурга наприкінці 1905-го. Мала Георгіївський хрест за мужність. Свого хлопця вона на фронті не знайшла. Чакрабон запропонував побратися і поїхати до Сіаму. Храповицька порадила дівчині згоджуватися. Принц був буддистом. Катерина зажадала вінчатися в православній церкві.

У січні 1906-го Чакрабон закінчив Академію генштабу. Разом із Катериною поїхав поїздом до Одеси, а звідти пароплавом — до Стамбула. Молодята таємно обвінчалися в церкві Святої Трійці на вулиці Пера. За ритуалом, принц не міг з"явитися в столиці Сіаму Бангкоку з невідомою жінкою, ще й "фаранг". Тому залишив Десницьку в Сінгапурі, у вірних людей.

Король подарував принцу щойно збудований палац Парускаван. Принц перевіз туди Катерину. Королівська сім"я її ігнорувала.

За рік королева Суавапха попросила сина показати фотокартку Катерини. Довго дивилася.

— Яка в неї гарна усмішка, — зауважила.

Просив змиритися із суперницею

Рама V не визнав невістку, навіть коли жінка в березні 1908-го народила сина Чулу — його першого онука.

Королева умовила чоловіка надати українці титул принцеси Пхітсанулок — за назвою сіамської провінції, шефом якої був Чакрабон. За два роки Рама V помер від задавненої хвороби нирок. На престол сів його старший син — Рама VI. На вимогу матері він видав указ про визнання законним шлюбу Чакрабона. Це легалізувало Катерину та її сина. Новий правитель був бездітним. Чакрабон став спадкоємцем престолу.

Коли Сіам вступив у Першу світову війну, чоловік почав рідше бувати вдома. Катерина сумувала за ним.

Принц запропонував їй провідати брата Івана, який після російської революції 1917 року осів у Китаї. Там вона одержала листа від Махидона, чоловікового брата. Шуряк повідомляв, що Чакрабон зустрічається з 15-річною принцесою Чаваліт.

У січні 1919-го жінка поверталася з Китаю. Чакрабон зустрів її на яхті в Сінгапурі. Просив змиритися із суперницею. Обіцяв, що Катерина залишиться улюбленою дружиною. Але вона вимагала розлучення. Відмовилася від великих аліментів, згодилася лише на 1200 фунтів річних. І поїхала до Шанхаю до брата, не попрощавшись із сином. Чулу залишила, бо він був сином спадкоємця престолу. Попросила, щоб йому дали освіту в Європі. У Китаї стала до праці в Червоному Хресті.

Король заборонив Чакрабонові одружуватися з Чаваліт, бо вона була його племінницею. Пара жила в цивільному шлюбі. Невдовзі принц застудився, катаючись на яхті. Чаваліт покликала його на палубу — подихати свіжим повітрям. Чакрабон помер від запалення легенів. Катерина приїхала ховати його. Небіжчик заповів майно лише синові й Чаваліт. Проте король наказав розділити статки на трьох. Чаваліт невдовзі одружилася з принцом Амоном.

Катерина придбала в Шанхаї будинок. За порадою брата здавала верхній поверх квартирантам. Одним із пожильців був американський електрик ґарі Клінтон. Невдовзі вони побралися. Із сином Чулою Катерина бачилася 1923 року. Він навчався в приватній школі в Англії. Син не вибачив матері того, що вона покинула батька.

Із початком Другої світової Катерина і ґарі переїхали до американського міста Портленд, де чоловік мав будинок.

— Життя там було нудним, — згадувала жінка.

Невдовзі вона розлучилася. По війні переїхала до Франції. Поселилася неподалік Парижа, де мешкала вдова її брата Івана з дітьми. 1960-го померла від серцевого нападу.

1883, 18 лютого — в місті Бангкок (столиця Сіаму) народився принц Чакрабон, син короля Рами V; його мати — королева Суавапха, головна дружина короля, мала з монархом 9 дітей; загалом він мав 77 дітей від 92 дружин
1886, 27 квітня — у Луцьку в родині голови Луцького окружного суду народилася Катерина Десницька
1898, 1 червня — Чакрабон приїхав учитися до Петербурга
1905, березень — зустрівся із Катериною
1906, лютий — молодята обвінчалися в Стамбулі
1908, 28 березня — Катерина народила сина Чулу в місті Бангкок
1911, літо — подружжя відвідало Київ
1918 — довідалася, що Чакрабон зустрічається з принцесою Чаваліт
1919, літо — Катерина розлучилася, виїхала до брата у Китай
1920, 11 червня — Чакрабон помер від запалення легенів
1960, 3 січня — Катерина померла у Парижі
Син Чула закінчив Кембриджський університет, став істориком. У Лондоні одружився з англійкою Елізабет Хантер. Помер у 1964-му

Зараз ви читаєте новину «Катерина Десницька покинула сіамського принца». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути