Ексклюзиви
середа, 27 червня 2007 19:15

Аґрус добре вродить через чотири роки

У фермерському господарстві "Ягідне", що в селі Микулинці Вінницького  району, продають саджанці аґрусу, малини, смородини, суниці, плодових дерев. 49-річний господар підприємства Володимир Гончарук займається цим сім років. Торік восени вперше засадив аґрусом гектар землі. Наступного планує зібрати тонну ягід. А за чотири роки — 15 т.

— Аґрус родить спочатку трохи, а потім різко дає великий урожай, — пояснює Володимир Васильович. Каже, що ніхто більше на Вінниччині спеціалізовано не займається цими ягодами.

Фермер вирощує різні сорти — з колючками і без них. Раніше на рослини падала борошниста роса, ягоди псувалися, темніли. Тож залишив лише такі, які добре плодоносять і не хворіють. Усього має понад 20 різновидів аґрусу. Найчастіше в нього купують "Малахіт" і "Ліхтарик". Ягоди "Малахіту" дуже крупні. Одна може важити до 9 г. А звичайна — 3–4. Також часто беруть солодкого "Красеня", в якого немає колючок. Ці три сорти найбільш стійкі до хвороб.

Ягоди "Малахіту" дуже крупні

Гончарук радить підживлювати аґрус раз на три роки.

— Їм вистачає поживних речовин у ґрунті. Нашо даром сипати? — пояснює чоловік.

Нині у "Ягідному" саджанці аґрусу маленькі, сантиметрів 10 від землі. Люди купують зазвичай восени — тоді найкраще їх пересаджувати. Хоч можна це зробити й улітку.

— Добре, коли є коров"ячий гній, — зауважує Володимир. — Треба взяти одну частину гною, одну — глини й чотири — води. Усе перемішати до консистенції сметани. Це така болтушка. Корінці рослини перед посадкою мочаєте в неї. І висаджуєте у луночку на  глибину 4–6 сантиметрів. Треба добре розправити корінці й присипати землею. Зверху  полити й знову посипати ґрунтом. Потім легенько притиснути. А навколо саджанця викласти шар перегною або перепрілої тирси завтовшки 5 сантиметрів.

Аґрус Гончарук продає оптом і вроздріб. 100 саджанців пропонує по 4 грн за один. Поштучно коштуватимуть дорожче.

Корінці треба зберегти від пересихання

Фермер Володимир Гончарук каже, що саджанці можна висаджувати не відразу. Головне — зберегти корінці від пересихання. Загорнути їх у мокру ганчірку та  поліетиленову торбинку. І тримати у прохолодному й темному приміщенні. Якщо ж кінці все-таки присохли — обрізати їх ножицями і висадити.

Зараз ви читаєте новину «Аґрус добре вродить через чотири роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути