Ексклюзиви
четвер, 08 листопада 2007 15:24

"Регіони" чекають, поки Юля зірветься і наробить помилок"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Тарас Стецьків вважає, що виборці оберуть собі інших лідерів, якщо президент Віктор Ющенко і прем’єрка Юлія Тимошенко будуть знову сваритися
Тарас Стецьків вважає, що виборці оберуть собі інших лідерів, якщо президент Віктор Ющенко і прем’єрка Юлія Тимошенко будуть знову сваритися

43-річний "нашоукраїнець" Тарас Стецьків призначає зустріч у Секретаріаті президента. Три місяці тому Віктор Ющенко звільнив його з посади свого радника, та він продовжує займати кабінет.

Це невеличка кімната з одним вікном і двома столами — Стецьківа та його помічниці Ярослави. Комп"ютер на двох один. У кутку біля вікна стоїть старий холодильник. Поряд із дверима — два крісла. У кабінеті холодно.

— Обігрівачі уже розібрали. Але нам тут бути ще день–два, — пояснює Ярослава й пропонує не знімати верхній одяг. Потім каже: — Зазвичай Тарас Степанович призначає інтерв"ю на другому поверсі готелю "Київ" — там тепло й затишно.

Стецьків запізнюється на півгодини. Помічниця пояснює, що це через затори на дорогах. І заспокоює, що довго чекати не доведеться, бо в політика вправний водій, який проїде навіть там, де іншим не під силу. Невдовзі заходить Стецьків. Говорить по мобільному. Знімає куртку й кидає на крісло біля дверей, сідає до столу й вимикає телефон. Перепрошує за запізнення і пропонує починати розмову.

Що нині відбувається навколо проекту угоди про коаліцію між Блоком Юлії Тимошенко та блоком "Наша Україна — Народна самооборона"? Одні її підписують, інші відмовляються...

— Та нічого особливого не відбувається. Коаліція фактично створена, а окремі люди займають дивну й незрозумілу позицію. Спочатку вони не підписують проект коаліційної угоди. Потім кажуть, що підпишуть, а тоді заявляють, що їм не дали її почитати.

То це правда, що є лише один екземпляр угоди, і В"ячеслав Кириленко не дає її читати, а дістає лише для підпису?

— Ну яка ж це правда? Тоді доведеться припустити, що ці люди не вміють читати, бо частина угоди навіть розміщена в Інтернеті. Думаю, що в основі їхніх дій — закулісні торги. Їх потрібно припинити, бо це може призвести до загрози нестворення коаліції. Хтось грає в подвійну гру. Вона базується на персональних кар"єрних амбіціях.

Якщо тривають торги, то що в цій ситуації може отримати президент?

— Нічого. Якщо це вчасно не припинити, то буде хаос, і ніхто не виграє.

Ведуться торги навколо посади прем"єра: і в Тимошенко є шанси, і в Януковича...

— Це не так. Віктор Андрійович чітко й ясно заявив, що він — за демократичну коаліцію. Слово президента для всіх має бути законом, особливо для пропрезидентської партії. І глава держави внесе кандидатуру прем"єр-міністра від цієї коаліції — Тимошенко. Я не допускаю, що президент вестиме подвійну гру. У даному випадку він повинен припинити дивну політику деяких своїх підлеглих.

Хіба він може втручатися у формування коаліції?

— Ні. Він може припинити інтриги певних людей. Президент має зібрати їх і наказати цього не робити. Ви думаєте, що вони не послухають? Звісно ж, послухають.

Янукович вісім місяців нищив президента і його вертикаль влади

Уся країна бачила, як президента почав слухатися й Віктор Янукович.

— Бо він хоче залишитися при владі. Так, як він "прогинається" перед Віктором Ющенком — це класична азіатська політика. Янукович лицемірно брехав, підписуючи Універсал, що співпрацюватиме. Потім вісім місяців нищив президента і його вертикаль влади. Тепер із таким же лицемірством "прогинається" перед президентом. І ця людина хоче, щоб ми їй повірили? Звісно, Янукович розраховує, що в ситуації хаосу, нестворення демократичної коаліції він буде виконуючим обов"язків прем"єра. А ми робитимемо все, щоб парламент запрацював, коаліція була створена, а цей уряд пішов у відставку.

Чого слід нині найбільше остерігатися Вікторові Ющенку, Тимошенко і Януковичу?

— Для Януковича найбільше випробування — знайти себе в опозиції. Для Юлії Володимирівни — посада прем"єр-міністра. А президентові треба вирішити дилему між особистим ставленням до Тимошенко і необхідністю вчинити справедливо. А справедливість у тому, щоб дати їй прем"єрство.

Чи зможуть Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко співпрацювати як президент і прем"єр? Вона ж заявила, що не плазуватиме перед президентом, як Янукович, і не виконуватиме усіх його розпоряджень.

— Вони зможуть нормально працювати, якщо стали зрілими і врахували всі свої помилки. Чому б і ні? Вони повинні одне одному допомагати. І ніхто ні перед ким не має прихилятися, нахилятися, прогибатися. А не буде зрілості — сваритимуться. Якщо так станеться, то суспільство на майбутніх виборах знайде собі інших політиків.

А якщо Тимошенко на посаді прем"єра почне перетягувати на себе президентські повноваження, блок "Наша Україна — Народна самооборона" вийде з коаліції?

— Вона не почне, бо Янукович уже пробував це робити. У президента є достатньо важелів, щоб показати будь-якому прем"єру його місце. Це — право вето на закони та право зупиняти будь-яку постанову Кабміну.

Чому нині "регіонали" відмовляються брати участь у засіданні робочої групи?

— Це тактика максимального затягування. Чим довше вони затягуватимуть, тим довше будуть при владі, а Янукович буде прем"єром. А значить, вони продовжуватимуть  дерибанити державне майно і за цей час прокрутять ще кілька вигідних комерційних схем.

Друга причина. Усі пам"ятають 2006 рік, коли демократи не могли чотири місяці створити коаліції. Нині "регіонали" ніби понижають довіру до БЮТ і "Нашої України". Показують: другий місяць після виборів почався, а коаліції немає.

Третя причина — "Регіони" чекають, поки Юля зірветься і наробить помилок, або їм вдасться перекупити кількох людей із БЮТу чи "Нашої України".

У п"ятницю вони можуть почати реєструвати по десять кандидатів у ЦВК. Звісно, ми не мовчатимемо і  викриватимемо їх. Якщо Партія регіонів і далі так поводитиме себе, то вона може спровокувати хаос, а в підсумку — дострокові вибори. І партія, що створила таку ситуацію, однозначно їх програє. 30 відсотків голосів будуть для неї космічною висотою.

Юрій Єхануров сказав, що всі "нашоукраїнці" розуміють нереальність виконання обіцянок Тимошенко щодо повернення втрачених вкладів і припинення призову до армії.

— Коаліційну угоду можна відкоригувати, бо дійсно низка обіцянок є нереалістичними. Але підправити щодо термінів, а не щодо цілей.

На виборах 30 вересня БЮТ отримав тридцять відсотків голосів, Партія регіонів ще більше, а ваш блок — чотирнадцять. Ви думаєте над тим, як скоротити цей відрив?

— Юлія Володимирівна стане прем"єром, і суспільство виставить їй оцінку. А блок "Наша Україна — Народна самооборона" має перетворитися на єдину партію. А щоб не отримувати низькі відсотки, треба перестати бути лише партією президента, а запропонувати суспільству якусь ідею. А також — не вести бездарних виборчих кампаній.

Хто може стати лідером єдиної партії?

— Це вирішимо внутрішнім таємним голосуванням на установчому з"їзді партії. Я не називатиму прізвищ. Навіщо мені псувати з кимсь відносини?

1964, 7 червня — Тарас Стецьків народився у Львові
1986 — закінчив історичний факультет Львівського університету
1986 — учитель школи-інтернату
1989 — член президії Львівської крайової ради Руху
1992 — радник прем"єр-міністра України
1996 — член політвиконкому Народно-демократичної партії
1994, 1998, 2002 — обирався народним депутатом
2005 — президент Національної телекомпанії України
2006 — балотувався до Верховної Ради за списком "Пори" — партії "Реформи і порядок"
2006 — радник президента України
2007 — обраний народним депутатом від блоку "Наша Україна — Народна самооборона"

Зараз ви читаєте новину «"Регіони" чекають, поки Юля зірветься і наробить помилок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути