Ексклюзиви
пʼятниця, 14 грудня 2007 11:08

Рада може звільнити прем"єра без президента - рішення КС

 Верховна Рада України може звільнити прем"єр-міністра, міністрів закордонних справ і оборони без відповідного подання президента.

Таке рішення оприлюднив у п"ятницю Конституційний суд України.

Верховна Рада України може реалізувати рішення Конституційного суду, в якому наголошується, що "Верховна Рада України може реалізувати свої повноваження по звільненню з посад прем"єр-міністра України, міністра оборони України, міністра закордонних справ України і без подання президента України".

Крім того, Конституційний суд України, дослідивши матеріали справи, вирішив, що в аспекті конституційного подання під положенням "звільнення зазначених осіб з посад необхідно розуміти звільнення з посад як членів Кабміну, включаючи прем"єр-міністра України, міністра оборони, міністра закордонних справ України, так і голови Антимонопольного комітету, голови державного комітету телебачення і радіомовлення України, голови Фонду держмайна України.

Разом з тим, Конституційний суд вирішив припинити конституційне виробництво через не підпорядкованість КС наступних питань, представлених авторами конституційного подання: чи є необхідним подання президента України при звільненні прем"єр-міністра України з інших посад, чи приводить звільнення з посади прем"єра до відставки всього уряду, якою є процедура звільнення з посад членів Кабміну.

Справа велася за конституційним поданням 46-и народних депутатів про офіційне тлумачення положень пункту 12 частини 1-ої статті 85-ої Конституції України в контексті положень частини 4-ої статті 114, частин 2-ої, 3-ої статті 115 Конституції України (справа про порядок припинення повноважень членів Кабміну), повідомляє  Интерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Рада може звільнити прем"єра без президента - рішення КС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути