понеділок, 17 грудня 2007 17:58

"Гарантую - створю нове київське "Динамо" за яке не буде соромно"

Президент київського "Динамо" Ігор Суркіс затіяв чищення складу. Про це, "послідовниках" Лобановського і створенні нової команди він вирішив повідати прихильникам чемпіона України.

- Ігор Михайлович, першими "постраждали" ветерани -  Валентин Белькевич і Сергій Федоров. Вони не в образі на вас?

- Ніяких образ бути не повинно. Хлопці віддали "Динамо" кращі роки, і ми це цінуємо. Белькевичу вдалася блискуча кар"єра, довгий час він був мозком команди. Федорову було складніше проявити себе через те, що його постійно переслідували травми. Свого часу Сергій був одним з найсильних персональщиків в країні. Белькевич, крім іншого, проявив себе патріотом клубу. У його кращі роки їм цікавилися італійські "Фіорентіна" і "Сампдорія", а Ринат Ахметов в 2001-му році пропонував за Валентина $8 млн. - дуже серйозні на ті часи гроші. Але я ніколи не намагався заробляти на гравцях, тому і не продав його Ахметову. Крім того, сам Белькевич завжди хотів бути в "Динамо". По суті, він наш футболіст, хоч і білорус.

Знаю, що він подав документи на оформлення українського громадянства. З ним дуже важко розлучатися, хоча за проведені в клубі 11 років бувало всяке - у тому числі і порушення режиму. Я йому особисто сказав:

- Ти грамотний хлопець, закінчуй школу тренерів, і ми знайдемо тобі місце в клубі як тренеру

Я прихильник збереження легендарних гравців "Динамо" для клубу, адже ми їли один хліб, робили одну справу.

 - Остання поразка "Динамо" від "Спортінга" викликала шквал критики гравців з боку Олега Лужного.

- Це трапилося через грубі помилки динамівців в Лісабоні. Олег - максималіст, який не уміє програвати. Він нікому не поступався на футбольному полі як гравець, не хоче і не буде цього робити як тренер. Лужному за короткий строк вдалося зробити те, чого нікому в "Динамо" не вдавалося останнім часом: поставити організацію гри, як в кращі для команди часи. Адже вона разбалансирована із-за тренерської чехарди. Ну куди це годиться: один захворів, інший пішов. Але найголовніше: Лужному вдалося показати, що у нас є талановита молодь - той же Кравець. А це говорить про те, що неякісна робота Йожефа Сабо і Леоніда Буряка, які відповідали за селекцію, просто не давала молодим хлопцям вписатися в склад.

- Лужний давно і багато говорить, що більше половини команди не відповідає рівню "Динамо".

- Чищення складу тільки почалося. Виставлятимемо гравців на трансфер. Якщо ніхто не захоче їх узяти, тоді доведеться щось вирішувати. Я викличу їх до себе і запитаю, який мені сенс платити вам таку скажену зарплату, якщо ви нікому не потрібні? Думаю, ми знайдемо загальне рішення.

- Давненько такого не було, щоб динамівцями Києва не цікавилися.

- Точно. Адже в кінці 90-х років я ховав пропозиції від інших клубів. Тоді не було цієї великої кількості агентів, що зливають інформацію про інтерес до гравця в ЗМІ. Хотіли купити не тільки Шевченка або Реброва, але і Косовського, Головко, Хацкевича. Будь-якого футболіста основного складу ми могли вигідно продати, але не робили цього ради збереження команди. Потім ми все ж таки продали Шевченка, Реброва, Максимова, і продали за хороші гроші. Але зараз вже ніхто не згадує, що до цього Суркіс витратив в 15 разів більше на клубну інфраструктуру. До речі, можу сказати, що навіть зараз, не дивлячись на провали "Динамо" в Лізі чемпіонів, на деяких гравців клубу є попит, і вони дійсно можуть підсилити інші команди в це міжсезоння.

- Ось і капітан "Динамо" Сергій Ребров не згоден з Олегом Лужним в оцінці гравців.

- Ребров підсвідомо хоче захистити своїх колег, але при цьому не може оцінити свої можливості тверезо. Категорії "я можу" і "я міг", на жаль, не завжди співпадають. Моя помилка в тому, що я не призначив Лужного головним ще літом. Тоді зірвався варіант з Жераром Ульє, з яким вже був підписаний контракт, і я не ризикнув поставити на Лужного. А якби ризикнув, за півроку він би встиг продемонструвати, чи готовий бути головним тренером вже зараз.

- Гравці не підходять Лужному, а тренувати команду наступного року буде Юрій Сьомін.

- Основна частина кардинального чищення пройде після ізраїльського збору і Кубка Першого каналу. Ніякого "чорного" списку у Лужного не немає. Просто він бачить, хто потрібний команді, а хто ні. У "Арсеналі" він детально вивчив принцип відбору гравців, який вживав Арсен Венгер, тому йому простіше розпізнавати недоліки. По тим, кого ми вже прибрали, це було загальне рішення Сьоміна і Лужного. У Лісабоні Лужний не займався критиканством футболістів. Три роки тому ми цей "Спортінг" винесли б вперед ногами в обох матчах. Чому? Тому що тоді команда ще йшла по накату, що залишився після Лобановського. Ті, хто прийшов йому на зміну, думали, що так продовжуватиметься завжди. Можна, розслабившись, ходити з конспектом Валерія Васильовича у кишені і перемагати. А на те, щоб грамотно використовувати спадщину метра, у цих людей не вистачило ні тренерської думки, ні елементарної фантазії. Лобановського потрібно тримати в серці, а конспекти його покласти на полку. Якщо людина нудьгує по Лобановському, то він йде до нього на кладовище. Я, наприклад, буваю там майже кожного тижня. Але чомусь не зустрічаю там тих, хто більше всіх про нього кричать.

- Влаштовуючи струс складу, ви серйозно ризикуєте "пролетіти" мимо Ліги чемпіонів. Вас це не бентежить?

       - Краще пропустити найближчу Лігу чемпіонів і створити за два роки команду, яка даватиме результат в Європі 7-8 років. У нашій країні мало людей, у яких все гладко. Той же Ахметов витратив більше $100 млн. в порожнечу. Так, "Шахтар" набрав 6 очок, але ви думаєте Ринату від цього легше? Результат-то в кінці-кінців вийшов не краще, чим раніше. А з "Дніпра" і "Металіста" взагалі героїв роблять тільки через те, що вони почали боротися за призові місця. Та вони давним-давно повинні були до лідерів підтягтися. Їх власники - багаті люди.

- Невдача за невдачею не позбавили вас віри у власні сили?

       - Нікому не хочеться відчувати себе невдахою. Я міг би піти з посади президента клубу і призначити на цю посаду когось іншого. Але я нестиму свою ношу до кінця. І я гарантую, що створю команду, за яку нікому не буде соромно. Її основою я хочу бачити футболістів, що розуміють і знають історію клубу, які б билися за нього, раділи і співпереживали, і національність гравців для мене не має значення. Якщо ми хочемо великих перемог - без хороших легіонерів не обійтися. Але основою майбутнього "Динамо" стануть українці, такі як Артем Кравець.

Джерело: www.24.ua
Зараз ви читаєте новину «"Гарантую - створю нове київське "Динамо" за яке не буде соромно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути