Ексклюзиви
понеділок, 24 грудня 2007 13:00

Учені розвінчали сім поширених міфів

Учені з Медичної школи Університету Індіани, проаналізувавши безліч наукових досліджень, спростували сім поширених міфів, що стосуються діяльності людського організму.

Зокрема, виявлено, що всупереч думці більшості людей, волосся після гоління не росте швидше і не набуває темнішого відтінку. Ілюзія густої шевелюри створюється, оскільки після цієї процедури волосся має тупі кінчики. Зазвичай волосся має тоненькі конічні кінчики.

Результати дослідження також примушують засумніватися у поширеній думці про те, що людині слід випивати вісім стаканів простої води на день. Як довели учені, люди отримують достатньо рідини, коли п"ють соки і молоко, а також чай або каву. Крім того, дані про хворих наголошують, що дуже багато води пити шкідливо, мовиться у статті.

Дослідники дійшли висновку, що в основі стійкого, але невірного уявлення про те, ніби після смерті людини її волосся і нігті не перестають рости, теж лежить оптична ілюзія: розгадка в тому, що після смерті шкіра зіщулюється.

Помилковим виявилося і застаріле переконання, ніби читання при поганому освітленні псує зір. Як виявили офтальмологи, тьмяне освітлення може викликати тимчасову напругу очей, проте його довготривалі ефекти малоймовірні.

Ще одна поширена думка, відома у науково-популярній літературі з 1907 року, –  заява, що людина використовує свій мозок всього на 10% – спростована на основі спостережень за пацієнтами з травмами мозку. Як виявилось, пошкодження будь-якого відділу мозку надовго впливає на розумові здібності людини, функціонування її вегетативної нервової системи і поведінку, а томографія відкрила, що жоден відділ мозку не є абсолютно недіючим.

Дослідники також докопалися до істини у питанні використання мобільних телефонів у лікарнях. Існували побоювання, що електромагнітне випромінювання телефонів порушує роботу медичного устаткування, але ретельні випробування в Європі дали змогу  зробити висновок, що така дія мінімальна.

І нарешті, була спростована думка про те, що м"ясо індички викликає сонливість. М"ясо індички дійсно містить речовина під назвою триптофан, від якого хочеться спати, але у свинині і сирі відсоткова частка триптофана набагато вища. ТОРnews.

Зараз ви читаєте новину «Учені розвінчали сім поширених міфів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути