Домашня ковбаса, буженина, курка й шашлик – що українці готуватимуть на Великдень
Кожен із нас має певні звички, яких дотримується як у будні дні, так і на свята. Ми постійно купуємо улюблені продукти, ходимо до магазинів із приємним обслуговуванням.

На свята більшість українців дотримується традицій. Не винятком є Великдень, до якого завжди готуються дуже ретельно. Заздалегідь планують святковий стіл, закуповують добірні продукти.

Gazeta.ua розпитала українців, як вони проведуть Великдень, готуватимуть самостійно чи купуватимуть традиційні страви. Також дамо поради щодо приготування м'ясних страв від професіоналів.
“На столі завжди є холодець із півня, домашня ковбаса”
“ВЕЛИКДЕНЬ Є ОДНИМ ІЗ НАЙУЛЮБЛЕНІШИХ МОЇХ СВЯТ, ЩОРОКУ ЙОГО ЧЕКАЮ. І ЯК ЗАВЖДИ, ЇДУ ДО БАТЬКІВ НА ЧЕРНІГІВЩИНУ. ЦЕ ВЖЕ ТРАДИЦІЯ І ЗВИЧКА, БО ТІЛЬКИ ВДОМА МОЖУ ВІДЧУТИ СПРАВЖНЮ АТМОСФЕРУ ЦЬОГО СВЯТА”
Ніна Мисник
Працює бухгалтеркою в Києві
Її батьки мешкають у селі, тримають велике господарство.

“Маємо домашнє м'ясо, птицю, яйця. До свята батьки готуються дуже ретельно. Мама напікає не менш як 10 пасок, фарбує в цибулевому лушпинні десятків три яєць. На великодньому столі завжди є холодець із півня, домашня ковбаса зі свинини, котлети, запечене м'ясо та сало, голубці. Особливий десерт – це сирна паска, можу сама за день цілу з'їсти”, – розповідає Ніна.
Великдень на дачі з кумами і друзями
“ЗАСТІЛЛЯ ВДОМА – ЦЕ НЕ ДЛЯ НАС. МИ З СІМ'ЄЮ ТА ДРУЗЯМИ ЛЮБИМО ВІДПОЧИНОК НА ПРИРОДІ. УСІ ДНІ НАРОДЖЕННЯ І БІЛЬШІСТЬ СВЯТ ТАК ПРОХОДЯТЬ. ГОТУЄМО НА ВОГНІ ШУРПУ ЧИ БОГРАЧ, СМАЖИМО СТЕЙКИ, РЕБЕРЦЯ, КУРКУ НА ГРИЛІ. НУ І, ЗВИЧАЙНО, ШАШЛИК”
Віталій Борисенко
45-річний киянин
Цього року на Великдень він поїде з друзями та кумами на дачу. Загалом збереться десятеро дорослих і шестеро дітей. Саме Віталій відповідає за закупівлю та приготування м'ясних страв.

“Я в цьому майстер, навчив батько. Тепер здебільшого все беру в “М'ясомаркеті”, там завжди свіже м'ясо. Спілкуємося з продавцями, як давні друзі, вони вже знають мої смаки. Бо я туди часто заїжджаю не тільки по м'ясо. Купую ще й піцу, котлети, сирники”, – додає Віталій.
Мережа “Мʼясомаркет” – це понад 260 магазинів у 20 областях України та 170 населених пунктах, починаючи від невеликих містечок і закінчуючи містами-мільйонниками.
260
магазинів
Напередодні Великодня чоловік склав меню і список покупок.

“Потрібен свинячий ошийок на шашлик, братиму з розрахунку 300 грамів на людину. Ще візьму куряче філе, крильця й гомілки. Докуплю домашньої ковбаси двох видів – зі свинини та курятини, їхні кетчупи та соуси”, – розповів Віталій.
Найкращі маринади для м'яса
М'ясна сомельє (фахівчиня, яка, знаючись на продукції і розуміючи смаки гостей, допомагає відвідувачам дібрати саме те, що їм потрібно. – Gazeta.ua) “М'ясомаркету” Юлія Слухаєнко розповіла, як приготувати найкращі маринади для яловичини, телятини, свинини, курки та індички.
  • Яловичина та телятина
  • Курка та індичка
  • Свинина

Найкраще підійдуть маринади з великою кількістю цибулі, вона віддасть м'ясу не тільки свій аромат, а й ущільнить його структуру.


Склад маринаду:

● цибуля

● оливкова олія

● розмарин

● чебрець

● тархун

М'ясна сомельє радить замаринувати птицю в натуральному йогурті.


Склад маринаду:

● йогурт натуральний

● цедра апельсина

● перець чилі

● паприка

Можна використати швидкий маринад. Свинина має постояти 2 години, шашлик вийде неймовірним на смак.


Склад маринаду:

● чорний перець

● оливкова олія

● крупна сіль

● часник

Або ж, якщо хочеться зекономити час, можна придбати вже готові унікальні маринади у зіп пакетах від “Секретів Шефа” (власна торгова марка “М’ясомаркету”).
Перцевий соус до стейків
М'ясний сомельє “М'ясомаркету” Максим Саєнко рекомендує приготувати універсальний соус до стейків.
Що потрібно для соусу:
Як приготувати:
● 1 цибулина
● 2-3 ст. л суміші перців
● 150 мл червоного сухого вина
● 250 м'ясного бульйону
● 50-70 мл вершків 33%
Розітріть суміш перців у ступці, цибулю дрібно наріжте. У сотейник додайте вино, цибулю, перець і тушкуйте на середньому вогні 5-7 хв. Далі влийте бульйон, помішуйте, поки рідина не випарується наполовину. Потім додайте вершки та прогрійте суміш до густої консистенції. Зніміть з вогню, перебийте соус за допомогою блендера. Залиште охолонути.
На свята спеціально нічого не готую
“ДАВНО ВІДМОВИЛАСЯ ВІД ТРАДИЦІЙНИХ ЗАСТІЛЬ. НА СВЯТА СПЕЦІАЛЬНО НІЧОГО НЕ ГОТУЮ. ЯК ЗАВЖДИ, КУПУЮ ЩОСЬ СМАЧНЕНЬКЕ В КУЛІНАРІЇ СУПЕРМАРКЕТІВ ЧИ ЗАМОВЛЯЮ ДОСТАВКУ З РЕСТОРАНІВ”
Вікторія Марченко
Працює в ІТ-компанії
35-річна Вікторія Марченко живе в Києві з 2013 року. Родом із Маріуполя на Донеччині.

Торік вона замовляла в ресторані кошик і з великодніми стравами. Заплатила 2500 грн.

“Цього року замовлю в кондитерській паску та шоколадні яйця. А святкові страви до Великодня купуватиму в “М'ясомаркеті”. Беру там постійно курятину, спробувала і їхні готові страви – сподобалось”, - каже Вікторія.
“Багато наших постійних клієнтів уже цікавиться цьогорічним великоднім меню. Також мають улюблені страви з постійного асортименту, щоразу купують те саме.

Тому в нас часто можна почути запитання: ТОБІ, ЯК ЗАВЖДИ? Особливість “М'ясомаркету” – ми підтримуємо дружні стосунки з гостями. Адже люди хочуть, щоб їх обслуговували, як своїх, цікавились, як у них справи.

Постійно раджу гостям рецепти, який маринад чи соус з нашого асортименту підійде до страви”, – коментує м'ясний сомельє “М'ясомаркету” Максим Лопата.
У нас часто можна почути запитання: тобі, як завжди?
Цьогоріч шеф-кухарі “М'ясомаркету” підготували меню до Великодня. Страви у продажу – уже від 22 квітня.
Основним інгредієнтом усіх страв є любов, з якою створюють кулінарні шедеври. Спробуєте один раз – обов’язково повернетесь.
Як приготувати:
“Потрібно зняти шкірку з гомілок. Підсмажити їх до золотавої скоринки на пательні. Солити й перчити одразу не потрібно. Цибулю нарізаємо кубиками та обсмажуємо на олії. У форму для запікання викладаємо гомілки, цибулю, зубчики часнику, чебрець. Потім солимо, перчимо за смаком, додаємо вершки. Випікати 45 хвилин у духовці за температури 180 градусів. Завжди виходить смачно”, – додав Максим.
“Наше великоднє меню – це традиційні та водночас оригінальні страви до святкового столу, які всім подобаються. Також на Великдень можна придбати щось з улюбленого постійного асортименту. Клієнти довіряють нам, часто просять порадити, що цікавого можна приготувати.

МЕНІ ОСОБИСТО ПОДОБАЄТЬСЯ РЕЦЕПТ ГОМІЛОК. Це ідеальна частина курки для смаження та запікання, ніжне нежирне мʼясо. Підійде й на Великдень”, – продовжує сомельє Максим Лопата.
● 6 шт. гомілок
● 2 цибулини
● часник
● 2 гілочки чебрецю
● олія
● 3 ст. л. вершків 33%
● сіль
● перець
Для приготування гомілок знадобиться:
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка, авторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн
Олена ПЕТІК Коректорка
О.К. Дизайнер
Над спецпроєктом працювали:
Матеріал підготовано за підтримки: