пʼятниця, 20 січня 2006 14:52

Вбивство за 93 гривні

 

Близько п"ятої ранку 27 червня 2003 року 62-річного пенсіонера Анатолія Овчарова розбудив дзвінок у двері. Місцеві жителі знають його як Толіка-баяніста. Бо заробляє на життя, граючи на весіллях. А ще Анатолій має телефон. Для маленького містечка Курахове Мар"їнського району на Донеччині це — рідкість. Хто тоді потривожив його, Толік-баяніст уже й не пригадує. Сказали, що у будинку навпроти, по вулиці Лермонтова, на другому поверсі пожежа. Попросили зателефонувати 01.

Пожежники знайшли в помешканні тіло літнього чоловіка.

— Коли труп виносили, — каже Овчаров, — я впізнав пенсіонера Гартованого.

Експертиза встановила, що 88-річний Олександр Гартований загинув від двох "проникаючих колото-різаних ран грудної клітини". Рани були завдані ножем з лезом завдовжки 12 см. Перед тим чоловіка побили. А квартиру пограбували.

Господар був інвалідом ще з фінської війни. Мав нерухому ліву руку, тому працював на легкій роботі — розвозив пошту. Жив сам-один на звичайну українську пенсію. Грабіжники винесли чорно-білий телевізор "Рекорд-350" вартістю 40 грн, два алюмінієві бідони на 38 і 15 літрів. Усього скарбу забрали на 93 грн 24 коп.

За кілька годин до цього поверхом нижче, у квартирі 22-річного Олександра Шаповалова, компанія молодих людей пила самогон.

Десь опівночі почали розходитися. Та один із гостей, 21-річний Олексій Москаленко, запропонував пошукати ще щось випити. Через деякий час двоє хлопців — він і Шаповалов — повернулися з бідонами в руках. Удома на них чекала дівчина Олександра — Інна.

Руки Москаленка були у крові. На одязі Шаповалова теж були сліди крові. Коли Інна спитала, що трапилося, їй порадили не лізти не у свої справи. Помивши руки, Москаленко пішов, а вони з Шаповаловим лягли спати. Вранці вона помітила, що у квартирі з"явився ще й телевізор.

Руки Москаленка були у крові. На одязі Шаповалова теж були сліди крові

Далі були слідство і суд. Москаленка і Шаповалова обвинувачують у тому, що вони, озброївшись ножем та ніжкою від стільця, піднялися до пенсіонера, щоб забрати у нього гроші. Сусід, упізнавши Шаповалова, відчинив. Молодики ввірвалися до помешкання і катували старого, вимагаючи гроші, аж доки той не помер. Аби знищити сліди, підозрювані розлили звичайну олію, яку дід зберігав у бідоні, й підпалили її.

Однак ось уже два роки хлопці звалюють вину один на одного. Шаповалов стверджує, що вбив старого і підпалив квартиру Москаленко. Той же має навіть трьох свідків, які доводять, що він нікого не грабував, а просто пішов додому.

Мати Олександра Шаповалова — 41-річна Людмила — вважає, що всі троє свідків є давніми знайомими Москаленка-старшого, і він на них упливає.

Жінка говорить, що того ранку повернулася до Курахового з Донецька, де працювала на базарі продавцем. Двері своєї квартири не змогла відімкнути — зсередини вони були на засувці. Тоді вона постукала у вікно й розбудила сина. Олександр пояснив матері, чому в їхньому парадному повно міліції і пожежників.

Вона згадує про це схвильовано, постійно роблячи зауваження чотирирічній онуці, яка надто голосно грається із сусідською дівчинкою. Онука — це дочка Олександра, який кілька років тому розлучився з дружиною. Дівчинка давно не бачила тата — спершу він переховувався, а тепер уже два роки сидить у слідчому ізоляторі.

Мати вважає, що пограбувати дідуся її син, може, й міг, а от убити — ні.

— Звідки взялася кров на одязі, він не знає, — каже вона. — Можливо, від Москаленка. Коли вбивають, має бути багато крові. А тут — лише одна крапля.

53-річний глава сімейства Москаленків, Олександр, шле нескінченні листи до прокурора області Олексія Баганця, звертаючись до нього: "Льоха!". Пише без зайвої дипломатії: "Те, що ви зараз жуєте, я вже років тридцять як переварив".

Він твердить, що стомився розмовляти з прокуратурою коректно, оскільки вона відверто плює на права його сина, а тому не заслуговує на шанобливе ставлення. Адже слідство не знайшло слідів крові на одязі його сина, не виявило відбитків його пальців, не знайшло жодних матеріальних доказів. Єдиною підставою, наголошує батько, для утримання його сина Олексія Москаленка у слідчому ізоляторі стали свідчення Інни Іванченко. Але ж вона тоді була подругою Шаповалова, а, значить, була зацікавлена в тому, щоб перевести стрілки на Москаленка.

Москаленко найняв 32-річного донецького адвоката Андрія Пилипенка, який вважає, що "у цій ситуації явно спрацьовує радянська психологія. Якщо порушили кримінальну справу, то винен підозрюваний чи не винен, його треба засадити. Поки триває слідство, хлопець сидить уже понад два роки".

Мером він не став. Зате став народним цілителем

Москаленко двічі балотувався у мери Курахового. Кажуть, тоді його опоненти чули й не таке. Мером він не став. Зате став народним цілителем — разом із 49-річною дружиною Надією закінчив якісь курси. Тепер вони варять трави і лікують "на енергетичному рівні".

У вітальні двокімнатної квартири, де тепер, без Олексія, вони живуть учотирьох з двома дочками, вся стіна завішана іконами. Москаленко каже, аби не історія з сином, то вступав би до духовної семінарії.

Суд двічі повертав справу на дослідування — слідчі повинні  знайти знаряддя убивства. Лише третій слідчий, 42-річний Сергій Баєнко, який взявся за справу цього року, надибав старенький радіоприймач "ВЕФ", яким і могли бити дідуся.

На диктофон слідчий говорити відмовився. Наступне судове засідання призначене на 28 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Вбивство за 93 гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути