пʼятниця, 03 травня 2024 13:17

"Алкогольний блекаут": чому спиртні напої стають причиною провалів пам'яті зранку

"Алкогольний блекаут": чому спиртні напої стають причиною провалів пам'яті зранку
Алкоголь може впливати на пам'ять Фото: pinterest

Вживання спиртного може спричиняти провали в пам'яті буквально на наступний ранок.

Науковці з Університету Пенсільванії (США) спробувала розгадати причину, чому так відбувається. Результати опублікували в журналі Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

"Порушення пам'яті - досить поширений наслідок вживання алкоголю. Щоб зрозуміти причини, вчені провели експеримент на 79 добровольцях із числа студентів віком від 18 до 22 років.

Усіх їх забезпечили наручними датчиками, щоб відстежувати рівень інтоксикації алкоголем, а також попросили щоранку заповнювати анкети зі звітом про те, чи пили вони напередодні і чи пам'ятають події вечора.

За час експерименту, який тривав місяць, було зареєстровано 486 епізодів вживання спиртного, з яких 147 - з подальшою амнезією. "Алкогольний блекаут" хоча б раз за цей час відчули 69,3% учасників експерименту.

Зіставивши всі зібрані дані, автори дослідження змогли визначити три основні чинники, що впливають на втрату пам'яті після випивки, - швидкість інтоксикації алкоголем, її тривалість і пікове значення.

"Результати підтверджують думку про те, що те, як людина п'є, важливе для прогнозування ризику алкогольних провалів у пам'яті", - розповіли вчені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не переїсти на Великдень: шість дієвих порад від лікаря

На думку дослідників, швидке зростання показників алкогольної інтоксикації збільшує ризик провалів у пам'яті в 2,69 раза. Пікові значення концентрації алкоголю в крові підвищують ризик "блекауту" у 2,93 раза. Але найсильніше впливає тривалість інтоксикації: за тривалого розпивання алкоголю ризик тимчасової амнезії зростає в 4,16 раза.

При цьому автори дослідження визнали, що репрезентативність отриманих результатів не ідеальна. По-перше, у них була дуже невелика вибірка піддослідних, з яких більшість становили білі (86,1%) дівчата (55,7%). По-друге, експеримент тривав лише місяць і припав одразу на День святого Патрика (пов'язаний із розпиванням спиртного) і потім на великодні вихідні (коли багато студентів їдуть додому, де п'ють менше).

В деяких випадках студенти могли не усвідомлювати, що у них провал у пам'яті, і, вочевидь, не вписували це в анкету.

Є думка, що випити алкоголь на ніч дає можливість швидко заснути.

Це дієвий спосіб провалитися в царство Морфея, але у нього є мінімум один побічний ефект

Насамперед алкоголь впливає на мозок і порушує нормальне виробництво хімічних речовин, від яких залежать багато процесів в організмі.Алкоголь пригнічує дихання, як і більшість снодійних препаратів. Таке поєднання вкрай небезпечне, так як може привести до зупинки дихання.

Зараз ви читаєте новину «"Алкогольний блекаут": чому спиртні напої стають причиною провалів пам'яті зранку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути