четвер, 19 жовтня 2023 13:01

Гімалайська чи звичайна: фітнес-тренер пояснив, яка сіль краща

Гімалайська чи звичайна: фітнес-тренер пояснив, яка сіль краща
Фітнес-тренер розвіяв міф про користь гімалайської солі Фото: pinterest

Гімалайська сіль у 50 разів дорожча за звичайну.

Але наскільки вона корисна, розповів фітнес-тренер Віктор Мандзяк.

Гімалайська сіль і звичайна сіль по користі однакові. Вони дають організму необхідні натрій та хлор. Але гімалайська сіль коштує 500 гривень, звичайна - 10.Чому така різниця в ціні, Мандзяк пояснив.

"Гімалайська сіль - це гроші на вітер. Це маркетинг помножений на людську необізнаність. Якщо ти турбуєшся про своє здоров'я, то вживай йодовану сіль. Йоду нам треба зовсім мало - дві-три сотні мікрограмів, але в нашому регіоні зі звичайної їжі задовільнити навіть цю мізерну кількість досить важко, тому йодована сіль - розумне рішення", - Віктор Мандзяк.

Всі ми знаємо, що сіль шкідлива. Але шкідлива не сіль, а її надлишок - це більше 5 г. на добу. "Бізнесмени, знаючи про нашу природну тягу до солоного, пхають її в продукти більше, ніж треба для здоров'я, але стільки, щоб нам хотілось купити їхню продукцію ще і ще. Це бізнес", - зазначає тренер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В яких продуктах знайти необхідний йод

Гімалайська сіль славиться неймовірною кількість мінералів. Нас цікавить не наявність речовини в продукті, а кількість. На фоні мінералів, які містить в собі гімалайська сіль, вигідно виділяється кальцій, його там найбільше, якщо не враховувати натрій та хлор, які і являються кухонною сіллю.

"В кілограмі гімалайської солі 4 г кальцію. Це в чотири рази більше, ніж денна норма. При нехитрій математиці ми дізнаємось, що в денній нормі гімалайської солі 20мг кальцію. Отже, гімалайська сіль покриває 1/50 частину потреби в кальції людини. Це ніщо. По інших мінералах цифри ще більш сміхотворні", - зауважив Мандзяк.

Дієтологиня Олена Кляуз каже, що рожева сіль і виглядає красиво, але твердження про те, що її кристалики чистіші й корисніші, ніж у білої кам'яної солі – сумнівнене.

Не вся рожева сіль – гімалайська. Такого ж кольору буває також кримська, чилійська і австралійська.

Зараз ви читаєте новину «Гімалайська чи звичайна: фітнес-тренер пояснив, яка сіль краща». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути