вівторок, 26 березня 2024 14:07

Скількох цивільних українців утримують окупанти - генпрокурор назвав цифру

Скількох цивільних українців утримують окупанти - генпрокурор назвав цифру
Понад 10 тис. цивільних українців перебувають у полоні. Фото: pixabay.com

Росіяни утримують в ув'язненні понад 10 тис. цивільних українців.

Вони перебувають на окупованих територіях і у РФ. У кримінальних провадженнях встановлено 5 600 українців, які постраждали від тортур. Реальна цифра є значно більшою, сказав генеральний прокурор України Андрій Костін в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Є різні цифри. Ми оцінюємо в десятки тисяч, понад 10 тисяч точно. Говоримо тільки про тих, хто був примусово переселений, а не про тих, хто приймав таке рішення на власний розсуд", - вказав він

На рівні уряду ведеться створення реєстру цивільних полонених.

Костін вказав, що дуже важливою стала б резолюція Генасамблеї ООН щодо цього питання. Це дасть можливість застосовувати інші елементи комунікації та тиск на Росію, щоб повернути цивільних.

Прокурори разом із правоохоронними органами притягують до відповідальності тих, хто винен у депортації і незаконному утриманні цивільних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лубінець розповів, про що вдалось домовитись із Москальковою

Генпрокурора спитали про людей, які добровільно виїхали до Росії.

"Коли ми говоримо про окуповані території, слово "добровільно" вживати недоречно. Хтось змушений їхати через обстріли, іншим обіцяють матеріальну допомогу та ілюзорну безпеку. Але будь-які дії, вчинені з примусу, не є добровільні. Для декого єдиний шлях повернення в Україну - вибиратися через Росію, - таких випадків багато", - сказав він.

Зараз задокументували функціонування 164 катівень та інших місць насильницького утримання на територіях, які були під окупацією.

У російських школах і дошкільних закладах все більше вкладають часу, грошей і зусиль для пропаганди та підготовки нових поколінь до війни проти України. Ідеологічно обробляють, проводять спеціальні табори, де з юності вчать ненавидіти українців, стріляти зі зброї і кидати гранати. Медіаекспертка Вікторія Романюк у коментарі Gazeta.ua розповіла, що РФ виховує покоління нових убивць, які з легкістю будуть чинити нові Бучі.

Зараз ви читаєте новину «Скількох цивільних українців утримують окупанти - генпрокурор назвав цифру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути