середа, 15 лютого 2006 18:28

Львівській галереї мистецтв — 100 років

Свій ювілей Львівська галерея мистецтв святкуватиме протягом усього року — до 14 лютого 2007 року. Нині галерея найбільше пишається величезною кількістю експонатів — 58 тисяч, роботами з відновлення замків та палацу Потоцьких.

— Скоро ми перетворимо палац Потоцьких на вулиці Коперника на справжній європейський музей, — каже директор Галереї мистецтв Борис Возницький, 80 років. — Хочемо відновити традицію брати в цьому палаці шлюби та хрестити дітей.

Галерея найбільше переймається чотирма замками: Золочівським, Олеським, Жовківським та Підгорецьким. На відновлення останнього потрібно ні мало ні багато — $6 млн. Чи надійде з державного бюджету до галереї потрібна сума, президент Віктор Ющенко обіцяв прослідкувати особисто. За проектом, замок стане місцем проведення офіційних зустрічей та конференцій на рівні президентів. Водночас він буде відкритий для екскурсантів.

— Маючи стільки грошей, — каже Борис Возницький, — ми зможемо реставрувати замок за три роки. Тим більше, мідною бляхою його дахи вже перекрито. Також ми змайстрували нові куполи за зразком XVIII ст., почали відновлювати аварійні лоджії та каземати. Поставили міліцейський пост. На зиму позабивали всі вікна, щоб у замку не гуляв вітер.

Зараз ви читаєте новину «Львівській галереї мистецтв — 100 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути