понеділок, 08 квітня 2024 06:41

Спецтема: Війна Росії проти України

МАГАТЕ уточнило наслідки ударів дронів по ЗАЕС

МАГАТЕ уточнило наслідки ударів дронів по ЗАЕС
МАГАТЕ уточнило наслідки ударів дронів на ЗАЕС. Фото: ЗАЕС

Три безпілотники, які у неділю впали на окупованій Запорізькій АЕС та поблизу неї, вразили обладнання для спостереження та зв'язку на даху реактора 6-го енергоблока та військовий автомобіль.

В Міжнародному агентстві з атомної енергії оновили дані про наслідки атаки безпілотників по території Запорізької АЕС, яку контролюють російські окупанти.

"Експерти МАГАТЕ, які перебувають на майданчику, виїхали на три вражені локації. Вони змогли підтвердити фізичний вплив вибухів дронів, зокрема на одній із шести реакторних будівель станції, де було уражено обладнання для спостереження та зв'язку. Коли вони перебували на даху реактора 6-го енергоблока, російські війська відкрили вогонь по тому, що виглядало як безпілотник, який наближався. Після цього пролунав вибух біля будівлі реактора", - йдеться у повідомленні.

Команда МАГАТЕ спостерігала залишки безпілотників у цьому та двох інших місцях на станції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ГУР відреагували на вибух дрона на території ЗАЕС

"За межами лабораторії вони побачили плями крові поряд із пошкодженим військовим транспортним засобом, що вказує на щонайменше одну жертву", - йдеться у заяві.

Експерти агентства протягом дня чули вибухи та стрілянину на місці події. Команда МАГАТЕ також чула кілька вихідних пострілів з артилерії з місця поруч із ЗАЕС.

"Жодних структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки, не виявили. Водночас є незначні поверхневі обгорання верхньої частини даху купола реактора на енергоблоці № 6 і подряпини на бетонній плиті, що підтримує резервуари для зберігання первинної води для підживлення реактора. Хоча пошкодження на енергоблоці не поставило під загрозу ядерну безпеку, це був серйозний інцидент, який потенційно міг підірвати цілісність системи захисної оболонки реактора", - заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Він засудив будь-які атаки на атомну електростанцію та закликав військових утриматися від будь-яких дій, що порушують основні принципи захисту ядерних об'єктів.

7 квітня на території Запорізької АЕС зафіксували вибух дрона.

Директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі закликав утримуватися від дій, які суперечать п'яти принципам МАГАТЕ та порушують ядерну безпеку.

Зараз ви читаєте новину «МАГАТЕ уточнило наслідки ударів дронів по ЗАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути