понеділок, 18 червня 2007 07:02

Підстрелити червонокнижного зубра можна за тисячу євро

Автор: фото: Роман ЖИЖАРА
  Зубри прийшли до годівниці в Звірівському мисливському господарстві, що в Ківерцівському районі на Волині. У цьому лісі одна з найбільших в Україні популяцій зубрів — понад 20 голів. Фото зроблене взимку 2006 року
Зубри прийшли до годівниці в Звірівському мисливському господарстві, що в Ківерцівському районі на Волині. У цьому лісі одна з найбільших в Україні популяцій зубрів — понад 20 голів. Фото зроблене взимку 2006 року

"Зубри у нас можуть зовсім зникнути, — каже 40-річний директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. — А під час своїх "царських полювань" їх убивають народні депутати, прокурори, судді, керівники правоохоронних відомств".

Зубри — ровесники мамонтів. Вони були своєрідним символом Київської Русі. Доросла тварина важить майже тонну. Зубри занесені до Червоної книги України. 1927-го у світі залишилося лише 52 особини, які жили в зоопарках. Зоологи тварин розмножили і розселили в лісах Росії, Польщі та Білорусі. У 1960-х зубри з"явилися в Україні. П"ятнадцять років тому їх було приблизно 700. Після відстрілів за часів незалежності лишилося менш як 300.

— У посадовців-мисливців є свої фішки, якими вони вихваляються один перед одним, — веде далі Борейко. — Кращим вважається той, хто володіє більшою кількістю медалей за трофеї рідкісних тварин: шкіру, роги, голови. Видає їх Міжнародна мисливська організація за системою SIS. Звичайний мисливець таких медалей не має, бо одне полювання на зубра коштує від 1,7 до 4,5 тисячі євро. А можновладці в інтерв"ю газетам вихваляються нагородами. Он нещодавно міністр Росії з надзвичайних ситуацій Сергій Шойгу заявив газеті "Ізвєстія", що мріє вбити сніжного барса. Ця тварина занесена до Червоної книги світу. Екс-депутат України Олександр Волков хвалиться, що любить полювати на жирафів.

Борейко каже, що в Чернігівській, Волинській, Рівненській, Івано-Франківській областях зубрів практично знищили. Водночас в інших країнах світу їх поголів"я зростає.

— В Інтернеті десятки сайтів, які організовують полювання на екзотичних тварин, — обурюється Борейко і в присутності журналістів телефонує до московської мисливсько-туристичної фірми "Кортан-клуб":

— Вот колеги по бизнесу из Италии хотят екзотику в Украине пострелять. Зубрика, к примеру.

— В данный момент только кабанчика можно, зубрика потом, — відповідає приємний жіночий голос.

— А в этом году? — питає Борейко.

— Пожалуйста!

— Только нам нужен зубрик не больной какой-то, а нормальный, чтоб на медаль потянул. Ну, может, не один, а несколько.

— Одного зубра вообще-то можно убить от 100 тысяч рублей (близько 19 тис. грн. — "ГПУ"), — говорить жінка. — А такого, чтобы на медаль, — от 200 тысяч. Можно стрелять хоть десяток, но тогда нужна лицензия. А одного-двух — всегда пожалуйста. Оставляйте вашу заявку на сайте в Интернете.

Активіст еколого-культурного центру 30-річний Володимир Сесін каже, що в Україні діє державно-комерційна група, яка під виглядом селекційного відстрілу знищує рідкісних здорових тварин.

— Держкомлісгосп тому сприяє, — зазначає Сесін. — Порушуючи Закон "Про Червону книгу України", дозволив відстрілювати зубрів "із метою селекції". Документ-дозвіл не має ніяких ступенів захисту, за бажання його можна розмножувати на ксероксі. Крім того, в Україні немає й не було ніякого фонду, куди мисливці перераховували б гроші за вбитих звірів. Для іноземців умови полювання ще кращі. За будь-які трофеї вони розраховуються готівкою в самих угіддях.

Екологи називають наказ Держкомлісгоспу про затвердження граничних цін на мисливські трофеї злочинним. У документі є таблиця з описом і цінами на звірів. За підстреленого зубра державі треба заплатити від 1,1 до 3,6 тис. євро. За самку чи зубреня треба віддати 800–1100 євро. Екологи заявляють, що оскаржуватимуть наказ у суді.

Заступник начальника Головного управління мисливського господарства Держлісгоспу Микола Мироненко заперечує, що в Україні можна законно вбити зубра.

— Та є браконьєри, з якими ми боремося, — каже Мироненко. — Брехня, що є фірми — організатори полювань на здорових зубрів. Можливо, вони організовують полювання на хворих чи старих тварин. Міністерство охорони навколишнього середовища дозволяє це робити з метою селекції. Заявки про хворих тварин дають самі мисливські угіддя.





Відомі люди, які популяризували полювання

Ігор Бакай — екс-керівник Державного управління справами Адміністрації президента України Леоніда Кучми організував елітне мисливське господарство в Трахтемирові на Черкащині.


Леонід Кравчук — за часів його президентства відроджувалися "царські полювання".


Леонід Кучма — за часів його президентства в Кримському заповіднику організовували елітні сафарі.


Олександр Волков — екс-депутат, один із найвідоміших в Україні збирачів мисливських трофеїв.


Нестор Шуфрич — хотів перетворити Великодобрянський національний заказник на Закарпатті в угіддя для "царських полювань".


Віктор Черномирдін — полюбляє полювати на напівприручених кабанів.


Кількість диких тварин в Україні


   1991 р  2005 р.
 Лосі  14796  4510
 Олені  24925  17606
 Ведмеді  600  300
 Зубри  659  303

дані еколого-культурного центру



З єгерем домовляються за 500–600 доларів


— Головна небезпека для природи — це ті, хто її охороняють, а саме голови Держлісгоспів та єгері, — каже досвідчений мисливець 40-річний Геннадій, який просить не називати його прізвище. — Щоб постріляти рідкісних тварин, домовляються особисто з єгерем: або йому дають хабара — 500–600 доларів, або через знайомих. За ці гроші вони й матір рідну можуть продати. Тобто такі полювання будуються на грошах та кумовстві. Часто буває і так, що самі єгері запрошують потрібних їм впливових людей на всілякі полювання, зовсім безплатно, під видом профілактичного відстрілу хворих тварин. Кількість хворих звірів визначають самі. Як заманеться. А з запрошеними на полювання впливовими можновладцями потім вирішуються різні питання. Наприклад, про незаконну вирубку лісу.

Я сам нещодавно був із друзями на полюванні в Конча-Заспі. Стріляли, правда, не зубрів, але в заповідній зоні, що законом заборонено.

Зараз ви читаєте новину «Підстрелити червонокнижного зубра можна за тисячу євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути