середа, 15 листопада 2006 18:13

У Володимира Шандрука видурили орден Леніна

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Пенсіонер із села Воскодави Гощанського району Рівненщини Володимир Шандрук показує коробочку, в якій зараз лежить фальшивий орден Леніна
Пенсіонер із села Воскодави Гощанського району Рівненщини Володимир Шандрук показує коробочку, в якій зараз лежить фальшивий орден Леніна

"Цей пройдисвіт сам зайшов до хати. Жінка вдень була на городі, а я спав на ліжку. Він мене розбудив, — розповідає житель села Воскодави Гощанського району Рівненщини 71-річний Володимир Шандрук. — Вигляд мав пристойний — костюм, блискучі черевики. Зовсім задурив мені голову".

1 жовтня цього року до колишнього бригадира рільничої бригади колгоспу "Горинь" Володимира Шандрука прийшов чоловік, який представився співробітником краєзнавчого музею. Сказав, для виставки треба сфотографувати його орден Леніна. Найвищу нагороду Радянського Союзу Шандруку дали в 70-х роках — за рекордно високий урожай цукрових буряків. Гість запевнив, що читав про пенсіонера в газеті. Але сам документів не показав.

— А я і не питав їх. Повірив на слово, бо він сказав, що знає мого старшого сина Віктора, — розводить руками Шандрук.

Пенсіонер поліз у схованку за нагородою. Дістав із червоного футляра орден і поклав на ліжко — щоб легше було фотографувати. Незнайомець нахилився над ліжком, а пенсіонер став за його плечем. Тоді гість зробив вигляд, що знімає нагороду на камеру й попросив увімкнути верхнє світло.

Запросив пенсіонера на виставку в обком партії

— Я відступив на три метри, ось так, — Володимир Шандрук показує, як простягнув руку. — Вимикач за шафою. І я відвернувся.

У цей момент чоловік витяг з-за пазухи фальшивий орден і поклав його на ліжко замість справжнього. Оригінал разом із орденською книжкою сховав у себе. Нічого не підозрюючи, дід поклав нагороду назад у коробочку, провів гостя за ворота. На прощання гість запросив пенсіонера на виставку орденів в обком партії в Рівне.

— Якби не я, чоловік досі би не знав про підміну. Він довірливий, як дитина, — бідкається 70-річна дружина Шандрука Лідія Василівна. — Я повернулася з городу і бачу, що в нас хтось був. Взуття лежить не там, на порозі бруд. Думала, син заходив. Але дід каже — вчений з міста, орден дивився. Я забороняю йому пускати незнайомих у хату, боюся шахраїв. Ми сильно посварилися.

Увечері жінка витягла з шафи коробочку з нагородою й одразу побачила, що оригінал замінили бляшкою — темнішою на колір і легшою на вагу. Замість орденської книжки в коробочці лежала пуста палітурка. Пенсіонери подзвонили синові, і той негайно поїхав у райвідділ.

Шахрай обмовився діду, що збирається в сусідній Горбаків. Обіцяв передати привіт бригадирові Василю Королю, який також має орден Леніна. За три тижні, 24 жовтня, чоловік справді з"явився в Короля. Господар одразу повідомив міліцію, і шахрая схопили на місці.

Затриманий 30-річний Олександр (доки триває слідство прізвище міліція не розголошує) чотири роки тому вийшов із Полицької виправній колонії, де сидів за викрадення та підробку документів. Вступив до Волинського держуніверситету — вивчати психологію. Начальник Гощанського відділення УМВС 39-річний Ігор Олексюк каже, що Олександр профі — вміє знайти підхід до людей.

Брав старі газети і шукав статті про нагороджених

— У нього хороші манери, гарний одяг. Уміє знаходити спільну мову, — додає Олексюк.

Якщо вірити Олександрові, він викрав нагороди в 15 людей. До кожного візиту готувався. Брав у бібліотеках старі газети і шукав статті про нагороджених. Імена та адреси вносив до спеціального списку жертв.

Поки до Гощанського райвідділу звернулися лише четверо ошуканих. Більшість жертв досі не здогадується про підміну. Слідчі просять усіх, до кого приходили підозрілі люди, уважніше роздивитися свої нагороди.

Повернути орден Анатолію Шандруку не вдалося. Олександр заявив, що встиг продати його в Києві за $550. У столиці він купував по $20 за штуку фальшиві бляшки, які підкладав замість справжніх нагород.

— Тепер уже нікому не вірю, — каже, сідаючи на розстелене ліжко, Анатолій Шандрук. — Скільки разів мене просили продати орден. Пропонували 350 доларів! Я всім казав, що вже продав або стара заховала.

Нагороди цінують за дорогоцінні метали

Ордени Леніна останнього випуску колекційної цінності не мають — їх наштампували величезним тиражем, 600 тис. штук. Шахраїв у цій нагороді приваблюють дорогоцінні метали. У кожному ордені 30 г золота, 100 г платини й срібла.
На рівненському базарі перекупники антикваріату кажуть, що ціна нагороди залежить від її стану та порядкового номера. Орден Слави І-го ступеня може коштувати до $400–500. Орден Червоної Зірки — $400–600, орден Леніна — $500–700, золота Зірка Героя — до $2 тис.
За ювілейні медалі платять усього кілька гривень.

Зараз ви читаєте новину «У Володимира Шандрука видурили орден Леніна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути