вівторок, 29 квітня 2008 16:08

При пологовому будинку охрестили 30 дітей

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Олександра Гаврилюк (ліворуч) прийшла до церкви при Вінницькому пологовому будинку №2 вдруге. Жінка до церкви раніше не ходила. Її сусідка по палаті в пологовому будинку вперше висповідалася
Олександра Гаврилюк (ліворуч) прийшла до церкви при Вінницькому пологовому будинку №2 вдруге. Жінка до церкви раніше не ходила. Її сусідка по палаті в пологовому будинку вперше висповідалася

При вінницькому пологовому будинку N2 рік діє церква ікони Божої Матері Української православної церкви Московського патріархату. За рік тут охрестили близько 30 дітей. Подібні храми є лише в Києві та Севастополі.

Служить 33-річний священик Віктор Чвіркун. У кімнаті стоїть одна вагітна жінка. Поруч — сивий чоловік. У лівому кутку співають молитви троє півчих. Проводять богослужіння для жінок, що йдуть на кесарів розтин. Після служби священик благословляє майбутню маму та простягає їй іконку.

— Через півгодинки їй зроблять операцію, — каже отець Віктор, киваючи вбік. — Ми для всіх жінок, що не можуть самі народити, такі богослужіння проводимо.

Щотижня по вівторках та четвергах у храмі правиться молебень за вдалі пологи.

— Я обходжу всі палати. Хто не може ходити чи лежить під крапельницею, благословляю на місці, — веде далі отець.

На Велику середу перед Великоднем із палат до сповіді спускаються четверо вагітних.

— Я другий раз сюди приходжу, — шепоче 18-річна Олександра Гаврилюк. Замість хустинки жінка накинула на голову капюшон рожевого махрового халата. Вона на сьомому місяці вагітності.

Іншим жінкам, які прийшли разом із Олександрою, півчі видають хустинки.

— Коли молюся тут, то й дитинка моя молиться зі мною, — усміхається Гаврилюк. — То шевелиться, то притихне.

Ходять у храм і мешканці навколишніх будинків.

— У нас більше 45 прихожан, — веде далі отець Віктор. — Правда, не думали тут бути. Навпроти пологового будинку є дев"ятиповерхівка. Наша громада претендувала на будівництво церкви у її дворі. Та жильці виступили проти, кажуть, під вікнами будуть бамкати дзвони, діткам не буде де гратися. Деякі з них покаялися і ходять до нашого храму.

Керівництво пологового будинку N2 запропонувало отцеві Віктору приміщення прийому передач.

— На стіні була картина — жінка з дитиною. Ніби ікона Діви Марії з маленьким Ісусом, — радіє священик. — Напевно, людина, яка її робила, була близькою до Бога. Це як знак.

На місці вівтаря діяв переговорний пункт. Чоловіки там розмовляли по телефону з дружинами, які не могли спуститися.

— Це місце для мене значиме. Шість років тому в цьому пологовому моя матушка також народжувала, — усміхається отець Віктор. — Інколи сюди приходять вінчатися ті, хто не хоче, щоб про це знали: чи жінка вже з животом, чи люди в роках. Ми двері закрили й обвінчали їх.

Зараз ви читаєте новину «При пологовому будинку охрестили 30 дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути