вівторок, 19 грудня 2023 20:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Криваві алмази та сіра нафта" - чим Росії загрожує новий пакет санкцій

"Криваві алмази та сіра нафта" - чим Росії загрожує новий пакет санкцій
Рада Європейського союзу ухвалила дванадцятий пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів проти Росії. Фото: BBC

Рада Європейського союзу ухвалила дванадцятий пакет санкцій проти Росії.

РФ збираються обмежити у двох важливих моментах. Це санкції щодо російських алмазів та посилення контролю за сірим імпортом нафти. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Олег Бєлоколос, директор Центру досліджень національної стійкості.

"Тут були два важливих моменти. Перший - санкції щодо російських алмазів. Вони щороку близько 4 мільярдів доларів заробляють на цій справі. А ринок збуту зазвичай ЄС. Ембарго позбавить Росію цих грошей. З наступного року запрацюють додаткові обмеження – на оброблені навіть в інших країнах діаманти. Це суттєвий удар. Тому що це був стабільний дохід Росії. А валютні надходження росіяни використовують на війну. Тому це серйозний крок", – сказав Бєлоколос.

Друге важливе обмеження – посилення контролю за сірим імпортом нафти, уточнив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сотні тисяч доларів у банках та під матрацами: хто у владі збагатився за час війни

"Якщо раніше Росія могла купувати в Європі застарілі танкери і використовувати їх для перевезення сірої нафти, то зараз буде змушена використовувати лише китайські танкери, скажімо. Вони потраплять у ще більшу залежність від КНР. Тобто це доволі важливий крок. Є надії, що ці два кроки серйозно обмежать Росію в ресурсному плані", – пояснив Бєлоколос.

Щодо санкцій є різні оцінки. Зокрема, про те, що вони не були достатньо ефективними, наголосив експерт.

"Але все-таки станом на сьогодні Росія фактично втратила ринок газу і великий прибуток у валюті. Багато іноземних компаній пішли з російського ринку. Попри заяви росіян, що це на них не впливає, це блеф. Впливає і досить серйозно. Продукцію, яку не замінити, Росії доводиться шукати на сірих ринках. Санкції діють за якийсь час, але все-таки діють. Без них вони не втрачали би стільки грошей", – додав Бєлоколос.

Рада Європейського союзу ухвалила дванадцятий пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів проти Росії. ЄС накладає заборону на прямий чи непрямий імпорт, купівлю або перевезення алмазів з Росії. Заборона на транзит, яка наразі застосовується до товарів і технологій подвійного призначення, що експортуються з ЄС до третіх країн через територію Росії, буде поширена на всі товари військового призначення.

Рада запроваджує жорсткіші правила відповідності, щоб підтримати впровадження обмеження цін на нафту та придушити обхід. Рада ЄС додала 29 нових організацій до списку тих, хто безпосередньо підтримує військово-промисловий комплекс Росії у її війні проти України.

Зараз ви читаєте новину «"Криваві алмази та сіра нафта" - чим Росії загрожує новий пакет санкцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути