Нас чекає серйозне випробування. І розраховувати на владу не варто

Цей локдаун особливий. Центральна влада самоусунулася

Чому вводять локдаун? Тому що різко зростає кількість не тільки хворих Covid-19, але швидко росте і кількість госпіталізованих. І часто система охорони здоров'я банально не справляється через брак місць або через те, що ідіоти у владі не зробили потрібний запас кисню. Локдаун розглядається, як аварійний засіб у такій ситуації.

Навіщо вводять локдаун? Його вводять, щоб розірвати ланцюжок захворювань, коли немає інших варіантів зменшити кількість людей, яким знадобиться стаціонарне лікування. Тому що всіх не врятувати і таким способом намагаються зменшити можливу кількість померлих від Covid-19. Але якщо залишаються осередки масових скупчень, як метро чи маршрутки в годину пік, то цей локдаун виглядає дивним і швидше нагадує напівзахід, ніж ефективний засіб.

Цей локдаун особливий. По-перше, видно, як центральна влада самоусунулася і передала право вводити карантин саме місцевій владі. Ще 17 березня тон задав прем'єр-міністр Шмигаль, заявивши: "Для місцевої влади зараз надані всі повноваження. Сьогодні керівники громад мають можливість своїми рішеннями вводити посилення карантину, тому закликаю не чекати вказівок, а брати таку відповідальність на себе". А вже 19 березня Зеленський запевнив, що, якщо місцева влада буде виплачувати громадянам і бізнесу матеріальну допомогу через жорсткий карантин, то держава її подвоїть. Таким чином влада спробувала вирішити дві проблеми.

У місцевої влади намагаються вибити з рук карту популізму

З одного боку, у місцевої влади намагаються вибити з рук карту популізму, коли мери відмовляються дотримуватися карантину або локдауну й отримують підтримку місцевих жителів у той час, як центральна влада збирає на себе весь негатив. Людям не подобається локдаун і обмеження. У подібній ситуації мери, які добре знають ситуацію на відміну від звичайних громадян, добре подумають, гратися їм в популізм чи ні. Бо якщо вони не введуть карантин, то потім саме на них повісять провал у протидії пандемії і їх звинуватять у великій кількості померлих від коронавірусу. І це перший трюк Зеленського і Банкової.

З іншого боку, оголошення карантину вимагає сьогодні введення компенсаторних механізмів як для бізнесу, так і для всіх тих громадян, які втрачають джерело доходу через карантин. Але закладених на це грошей в бюджеті нема. Є дефіцит бюджету. Тому влада технічно вибиває з рук місцевої влади другу карту - вимагати від центральної влади фінансової допомоги для громадян. У разі подібних вимог буде моментальна реакція - перш ніж вимагати щось від Кабміну озвучте, скільки самі виділили на матеріальну допомогу місцевим жителям. А Зеленський тут виглядає турботливим батьком нації. Гарно? Так!

Але насправді це лише хитрощі для зняття з себе відповідальності і спроба перенаправити негатив із Зеленського і Шмигаля на місцеву владу. І спроба змінити акценти з проблем вакцинації та відсутності вакцини на локдаун і інші супутні теми. А ситуація зараз реально загрозлива.

Ситуація зараз реально загрозлива

Станом на 17 березня, за даними Міністерства охорони здоров'я, рівень госпіталізацій у Києві становив 90,3 на 100 тисяч населення, а завантаженість ліжок з киснем - 69,8%. А зараз ситуація лише погіршується. У приватних клініках ціна місця зараз від 20 тисяч гривень на добу до 500 тисяч за 2 тижні. Ці гроші треба класти на депозит. Але місць практично немає. А уявіть, що в решті лікарень робиться? А що буде протягом найближчого місяця? До всього цього точково почалися проблеми з киснем. Його банально не вистачає. Знову. Як і восени минулого року. Тоді влада бездарно витратила час і не зробила запасів кисню. Зараз ситуація повторюється. І це вже вина Кабміну. Але вони про це мовчать. Як і мовчать про те, коли можна буде вакцинуватися всім охочим громадянам України. Ось мені дуже цікаво, коли я і моя дружина можемо отримати вакцину? Коли наші батьки, які входять до групи ризику, можуть отримати вакцину? А ще цікаво, чи розуміють Зеленський, Шмигаль і Степанов, що практично кожна людина старшого віку або з групи ризику, яка не отримала вакцину і помре від Covid-19, буде на совісті нашої влади, яка не забронювала квоти, не провела переговори, яка не викупила заздалегідь вакцину, а тепер ще й провалила інформаційну компанію вакцинації?

У липні 2020 року Зеленський пообіцяв, що українці будуть мати доступ до вакцини одними з перших. Тепер він про це сором'язливо мовчить

Пам'ятаєте, як у липні 2020 року Зеленський пообіцяв, що українці будуть мати доступ до вакцини одними з перших? Тепер він про це сором'язливо мовчить і навіть не вибачився за те, що показав себе балаболом. Скільки разів він телефонував тому ж керівнику Pfizer і коли подзвонив вперше? На сайті ОП написано, що 8 лютого 2021 року президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою правління, головним виконавчим директором фармацевтичної компанії Pfizer Альбертом Бурлою. 8 лютого цього року? Це що, дурний жарт в стилі "Квартал-95"? Той же прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху, до якого багато претензій у самих ізраїльтян, почав дзвонити керівництву Pfizer з літа 2020 року. "Він дзвонив мені 30 разів. Він питав мене про варіанти, про дані, які ми маємо. Я відповідав: "Пане прем'єр-міністр, зараз третя година ночі". А він говорив: "Не хвилюйтеся, і скажіть мені", - розповів гендиректор Pfizer Inc. в ефірі ізраїльського телебачення.

Бурла уточнив, що Нетаньяху регулярно ставив все нові і нові питання про вакцинацію дітей, вагітних жінок і т.д. "Врешті-решт, він переконав мене", - пояснив глава компанії. Треба не забувати і те, що для збору інсайдерської інформації в Ізраїлі підключали важку артилерію - службу зовнішньої розвідки Моссад. Якщо врахувати, що СБУ не Моссад, а керує нею друг дитинства Зеленського лейтенант Баканов, то зрозуміло, чому результат такий, як є. Та й Зеленський Бурлу переконати не зміг. Черговий раз показав свій рівень некомпетентності. Pfizer в Україні відсутня.

На тлі всього перерахованого вище і враховуючи, що перебіг хвороби при нових штамах коронавірусу проходить вкрай важко, а вакцинація всіх бажаючих в Україні буде не скоро, то нас чекає серйозне випробування. І розраховувати на владу не варто. Ці, хто зараз біля керма країни, справляються з усіма викликами і кризами вкрай погано. Значить, більше уваги до себе і своїх близьких. Частіше мийте руки і користуйтеся санітайзером. Уникайте місць масового скупчення людей і дотримуйтесь соціальної дистанції. І сподівайтеся на те, що ваша імунна система допоможе вам, а вакцини якимось дивом потраплять в Україну в достатній кількості. Будьте здорові і не хворійте, друзі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі