Українці ризикували життям, рятуючи євреїв під час Другої світової

І сьогодні, 14 травня, ми віддаємо данину пам'яті та дякуємо всім тим, хто здійснив цей подвиг

Сьогодні в Україні відзначають День пам'яті українців, які рятували євреїв за часів Другої світової війни. Цю подію відзначають другий рік поспіль у новітній історії України. І це добре, що тепер є дата, метою якої є шанування подвигу українців, які в роки нацистського терору ризикували власним життям та життям своїх рідних для порятунку євреїв.

За час Голокосту нацисти знищили 6 млн євреїв у Європі, серед яких 1,5 млн дітей

За час Голокосту нацисти знищили 6 млн євреїв у Європі, серед яких 1,5 млн дітей. Жахливі цифри. За період з 1941 по 1945 рік на території України було знищено близько 1,5 млн євреїв. Але були й ті євреї, яким удалося врятуватися. Тих людей, котрі рятували цих євреїв під час Другої світової, в Ізраїлі називають Праведниками світу.

Міжнародним інститутом збереження пам'яті жертв Голокосту "Яд Вашем" у 1953 році було прийнято закон про те, щоб віддати належне тим людям неєврейської національності, які під час Другої світової війни рятували євреїв. А 1963 року було визначено критерії присвоєння звання Праведник народів світу. У складні та страшні часи люди по-різному поводяться. Одні ризикують собою та своїми сім'ями, щоб урятувати когось. А інші зраджують чи допомагають убивцям. У результаті з'явився список Праведників світу по країнах. І перша п'ятірка виглядає так: Польща — 7112, Голландія — 5851, Франція — 4130, Україна — 2659, Бельгія — 1767.

Для прикладу, Праведників у Білорусі — 669, у Росії — 215, в Італії — 734, у Німеччині — 638. Всі ці люди врятували життя євреїв. І сьогодні ми віддаємо данину пам'яті та подяки всім тим, хто здійснив подвиг порятунку чужих життів, ризикуючи власним. Уклін вам і вічна пам'ять!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі