Що спільного між уцілілим турецьким містом та політичною опозицією?

Виявляється, більше, ніж ви могли собі уявити

Через землетрус у Туреччині з'явився новий національний герой, і його звуть Оккеш Ельмасоглу.

Після двох жахливих землетрусів у Кахраманмараші та Хатаї сталися великі руйнування. І лише Ерзін виявився єдиним містом у провінції Хатай, яке зовсім не постраждав. У цьому відзначають заслугу місцевого мера Оккеша Ельмасоглу, пише газета Cumhuriyet.

При цьому Ерзін із населенням 42 000 чоловік не лише вцілів, а й уникнув людських жертв. Жоден місцевий житель унаслідок землетрусів не загинув, пишуть турецькі ЗМІ.

Мер Ерзіна Оккеш Ельмасоглу – представник опозиційної Народно-республіканської партії (НРП), адвокат, протягом трьох термінів був членом ради адвокатів провінції Хатай. До обрання мером він був колишнім головою міської ради і знаходився в опозиції до Казим Шимшека, якого було обрано мером від ердоганівської ПСР.

Ельмасоглу розповідає, як не допускав незаконного будівництва, як конфліктував у зв'язку з цим із підрядниками, як відмовився вигороджувати свого далекого родича, оштрафованого за будівельні порушення. І його історії мають документальне підтвердження. Водночас міста, що знаходяться поблизу, – Османія (в 20 км на північ від), Хатай (110 км на південь) та інші – серйозно постраждали від природної катастрофи. Наочне порівняння, яке потребує аналізу ситуації.

Якщо подивитися на цю ситуацію уважно, то з'ясується, що все не так банально, як корумпована влада та чесна опозиція

Якщо подивитися на цю ситуацію уважно, то з'ясується, що все не так банально, як корумпована влада та чесна опозиція. Ситуація набагато цікавіша і глибша.

Ельмасоглу був обраний мером навесні 2019 року, але багато будинків в Ерзіні збудовані до нього – і вони теж не впали. Це означає, за всієї поваги до чесного мера, що треба подивитися глибше.

Отже, електоральна історія Ерзіна за чверть століття. Тричі на виборах мера перемагав Мехмет Гювен, який представляв, як і Ельмасоглу, НРП (якийсь час був членом Соціал-демократичної народної партії, коли НРП була під забороною після військового перевороту, потім ця партія об'єдналася з відтвореною НРП).

Гювен очолював Ерзін у 1989-1994 та 1999-2009 роках. У 1994-1999 роках мером був Казим Ертач, який представляв зараз уже не існуючу консервативну Партію вірного шляху. А у 2009-2019 роках, тобто безпосередньо перед Ельмасоглу, мером двічі обирався раніше згаданий Казим Шимшек від ердоганівської ПСР.

Звісно ж, що справа не в унікальних особистісних якостях мера, а в політичній конкуренції, яка веде до чергування при владі представників різних політичних сил.

Корупція завжди розмножується в "електоральних заповідниках", де переможець відомий ще до початку виборчої кампанії

Корупція завжди розмножується в "електоральних заповідниках", де переможець відомий ще до початку виборчої кампанії і де все вирішує адмінресурс та кругова порука. А в Ерзіні опозиція мала і має реальні можливості не лише прийти до влади на наступних виборах, а й контролювати діяльність мера у міжвиборчий період. Чим увесь час і замйалась. Тому що основна функція опозиції – це контролювати владу, не давати їй займатися корупцією, смикати, вказувати на помилки та факапи, а також пропонувати вирішення проблем. Тепер порівняйте з Україною. Порівняли? Ось і добре. Може, тепер ви зрозумієте, наскільки важлива опозиція.

Не давати робити незаконні речі та не пиляти бюджети – це і називається бути у повноцінній опозиції

До речі, всю мою каденцію я був у опозиції. Але це не заважало мені відстоювати інтереси України у ПАРЄ та на міжнародній арені. А ще можна додати, що після мого обрання на Троєщині з 2014 до 2019 року не з'явилося жодного незаконного будівництва. Ще раз – жодного незаконного будівництва. Це був єдиний такий район у Києві – ані незаконних будівництв, ані бійок навколо них. І багато чого іншого, що не подобалося владі. Не давати робити незаконні речі та не пиляти бюджети – це і називається бути у повноцінній опозиції. А історія Оккеша Ельмасоглу показує корисність опозиції практично. Гарна історія. І нам є чому повчитися.

Вся ця інформація є у відкритих джерелах, я лише зібрав її в один текст. Так що ви можете перевірити і задуматися про те, що з неї варто взяти собі на замітку.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі