Фінплан Укрнафти затвердили. Починається бенкет під час чуми

Корецький продає запаси газу, який є предметом розслідування Генпрокуратури проти колишнього менеджменту Укрнафти

Якщо хтось ставить за ціль освоєння бюджету державної компанії, то маючи підтримку на Банковій він отримає таку можливість. Кабмін таки затвердив фінплан Укрнафти. Попри зауваження Мінфіну про нереалістичні показники і попри відсутність в плані роботи саме на потреби ЗСУ. А це відкриває дорогу до безконтрольного освоєння менеджментом чималих ресурсів держкомпанії. І починається бенкет під час чуми.

Отримувати дві зарплати за суміщення посад в державних Укрнафті та Укртатнафті - будь ласка! Купувати труби у структур Пінчука вдвічі дорожче ніж інші - будь ласка! Продавати по заниженим цінам природний газ приватним структурам та Укрзалізниці в обмін на вигоду для особистого кавового бізнесу пана Корецького - будь ласка! З газом вийшло взагалі пікантно: виявляється пан Корецький продає запаси газу, який є предметом розслідування Генпрокуратури проти колишнього менеджменту Укрнафти. І саме продаж цього газу і пояснює космічні прибутки, про які звітує нинішнє керівництво держкомпанії.

Хто і на підставі чого встановив зарплати менеджменту Укрнафти?

Очевидно, що ні Міноборони, ні призначена ним в Укрнафту картонна наглядова рада, в якій залишилось лише 3 людей, контролювати ситуацію не можуть і не будуть. Питання по цих епізодах мали б вже задавати Держаудит, Генпрокуратура та НАБУ. Але, поки вони збираються з духом, питання доводиться задавати тим, хто не байдужий до цього. І в мене теж є запитання.

Наприклад, де фінансові звіти Укрнафти за 2022 рік та за 1 квартал 2023? Де фінплан Укртатнафти - другої держкомпанії очолюваної паном Корецьким? Скільки спірного газу із 591 млн м3 вже продано, кому і за якими цінами? Хто і на підставі чого встановив зарплати менеджменту Укрнафти? Чи правда, що шалені знижки на газ отримують, зокрема, олігарх Дмитро Фірташ та скандальний екс-чиновник "Нафтогазу" Андрій Фаворов? Тому що джерела розповідають, що їм віддають величезні об'єми газу всього по... 18 тис. грн. за тисячу кубометрів, а у той час для потреб українців НАК Нафтогаз змушений купувати той самий газ майже по 24 тисячі гривень! Це нормально?

Із затвердженням фінплану таких питань буде ставати все більше. Час почути хоча б деякі відповіді.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі