Сумно, але факт. Від депопуляції нас врятує лише одне

Так, будуть срачі, звинувачення мігрантів в усіх гріхах, зростання ксенофобії та популярності ультраправих. Але таке життя

Казав і кажу. Про сумне.

Україна проходить так званий другий демографічний перехід. Це неуникний процес, пов'язаний з економікою та урбанізацією. Це означає, що народжуваності не вистачає та не вистачатиме для відтворюваності. Це може викликати будь-який розпач та біль, але якщо у вас менше трьох дітей, ви – частина проблеми.

В такому варіанті навіть без війни утримати країну від депопуляції можна лише економічним зростанням в комбінації з активним залученням мігрантів.

Так, мігрантів.

Ні, програми стимуляції народжуваності не врятують.

Ні, розвиток медицини не врятує. Тільки поглибить старішання нації. Погугліть, як і чим накрилось японське економічне диво.

Рост загального добробуту не спонукає людей народжувати. Насправді навпаки

Ні, рост загального добробуту не спонукає людей народжувати. Насправді навпаки.

Закони демографії злі та контрінтуїтивні.

Так, врятує тільки залучення мігрантів. І найкраще, що тут можна буде зробити, – заздалегідь думати над програмами адаптації та залученням з країн з меншою культурною та соціальною дистанцією.

Так, будуть срачі, звинувачення мігрантів в усіх гріхах, зростання ксенофобії та популярності ультраправих. Так, будуть об'єктивні конфлікти та зростання соціальної напруги.

Але таке життя.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі