Не яйцями єдиними. В Міноборони протягують чергову схему

Все наче по закону, але є нюанси

Цікаві новини з Міністерства оборони. Десь місяць тому воно провело тендер на 100 тис. зимових військових курток. Провело тендер через Prozorro, щоб ніхто їх не звинуватив у схематозі. Красиво? Так! Але є нюанси. Справа у тому, що переможця тендеру і досі не назвали. Чому? Тому що хтось незадоволений подав протести, та ще немає судового рішення. І все це по закону, але є нюанси.

Злі язики з МО кажуть, що все йде як треба. Як треба чиновникам Міністерства оборони. Зараз ця історія ще буде тривати деякий час, переможця так і не назвуть, а строки постачання будуть зірвані, і, може, навіть сам тендер скасований. А потім в МО скажуть: "От ви всі волали про прозорість та процедурі, а бачите, до чого це призвело? Зірваний тендер, не зрозуміло, коли буде поставки і коли ці куртки отримають наші воїни! Ганьба! Треба повертатися до старої непрозорої процедури. А інакше наші воїни будуть мерзнути!"

Вишенькою на торті є те, що куртки вже відшиті у деяких виробників. І вони чекають, коли їм відмаякують. Тоді вони, наче герої із казки, прийдуть і врятують принцесу

От так, за красивими словами, протягують стару банальну схему. І прикриваються піклуванням про воїнів. А вишенькою на торті є те, що куртки вже... відшиті у деяких виробників. І вони чекають, коли їм відмаякують. Тоді вони, наче герої із казки, прийдуть і врятують принцесу. І всі будуть задоволені. "Свої" фірми отримають гроші, а чиновники будуть звітувати про те, що їм вдалося погасити кризу і рахувати "подяку" від "своїх". Красиво? Мені не подобається. Тому що це стане причиною для скасування в майбутньому тендерів МО через Prozorro і повернення до схематозу. Будуть приводити цю історію як приклад неможливого використання Prozorro для потреб Міноборони. А треба просто змінити алгоритм.

Для речі, а чому цей тендер провели у липні, а не весною, коли це треба робити? Аааааа! Як я міг забути, що якщо тендер проводити вчасно, то не буде можливостей для схем. І тоді це комусь нецікаво.

Звісно, що в Міністерстві оборони яєць по 17 грн прочитають цей пост і скажуть, що все це не так. Казати не треба. Треба робити. І робити треба вчасно. І через Prozorro. Завжди.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі