Навіть попкорн брати не хочеться. Черговий гидкий скандал

Я особисто не можу пригадати в історії випадки, щоб податкова за результатами перевірки відмовилась від стягнення грошових коштів на користь держави. Тепер прецедент є

Цікаво, що прізвище Шурми все частіше лунає в контексті корупції, але Офіс президента вперто мовчить. Скандалів и факапів стає дедалі більше. Але цей вразив навіть мене.

Наприклад, державна Укрнафта, "смотрячим" за якою від ОП є Шурма, не перестає дивувати! На цей раз вмінням працювати з Державною податковою службою. Підприємцям та бізнесу варто уважно вивчити цей кейс. Незабаром після націоналізації нове керівництво компанії ініціювало низку позапланових перевірок по лінії ДАСУ та ДПС. Заявлена мета: "встановити реальний стан справ". Справжня: підстрахувати нову команду, а заразом отримати важелі впливу на попередників.

Все йшло як по маслу, аж поки в Укрнафті та на Банковій не збагнули, що за результатами перевірки компанія повинна буде сплатити до держбюджету нараховані 40 млрд грн

Три місяці – з 14 березня до 28 червня цього року – 116 податківців плідно працювали в Укрнафті та встановили "численні порушення" попереднього менеджменту на понад 39,9 млрд грн! І все йшло як по маслу, аж поки в Укрнафті та на Банковій не збагнули, що за результатами перевірки компанія повинна буде сплатити до держбюджету нараховані... 40 млрд грн. А це збитки за результатами року та кінець історії про успішне управління державним підприємством – зависокий цінник за компромат на попередників.

Для звичайного бізнесу єдиним виходом була б багаторічна судова тяганина, але Укрнафта – то незвичайна компанія. Для неї виходом із цієї "делікатної" ситуації став неформальний "податковий компроміс", на який податківців змусили піти впливові куратори з Офісу президента. Від кого саме поступила вказівка – Ростислава Шурми або Євгена Сокура – поки невідомо, але замість 40 млрд грн податківці виставили Укрнафті "рахунок" на… 4,8 млн грн, який вона справно сплатила. Ще раз – замість 40 млрд грн в бюджет країни Укрнафта перерахувала 4,8 млн грн. В 10 000 раз менше, ніж була повинна. Хтось таке раніше бачив?

Я особисто не можу пригадати в історії випадки, щоб податкова за результатами перевірки фактично відмовилась від стягнення в дохід держави грошових коштів. Тепер прецедент є. А крім того, тепер ОП може з чистою совістю говорити, що спеціальна платформа для комунікації з бізнесом працює і вже дає результати. Тож панове бізнесмени, якщо у вас є проблеми з податковою чи митницею, "не треба скігліти", як казав класик, а треба брати лопату та уроки майстерності у пана Корецького з Укрнафти.

Те, що ДПС відмовилась від стягнення з Укрнафти 40 млрд грн, може означати дві речі: або суми недоплат "намальовані", або ми є свідками тиску на податкові органи

Насправді ситуація немає хороших пояснень. Те, що ДПС відмовилась від стягнення з Укрнафти 40 млрд грн, може означати дві речі: або суми недоплат "намальовані" і обґрунтованих підстав для їх нарахування немає, або перевірка проведена якісно і нарахування обґрунтовані, і тоді ми є свідками маніпуляцій і тиску на податкові органи. Не знаю навіть, що краще.

Цікаво, що буде із 100 млрд грн збитків в Укрнафті, які нарахувала Держаудитслужба і про які нещодавно заявляв пан Шурма. Якщо це реальні збитки, ми маємо побачити їх у фінансових звітах компанії, якщо вони "намальовані", то побачимо "аудиторський компроміс".

І, слідкуючи за цією історією, мені навіть попкорн брати не хочеться. Гидко від всього цього…

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі