Партнерська допомога - корупціонерам мільйони?

Чому газотурбінна установка від США, яку Україна отримали понад рік тому - досі не працює?

Щодо газотурбінної установки потужністю 24 МВт, що була подарована USAID та доставлена в Україну літаком за рахунок НАЕК "Енергоатом" 7 лютого 2023 року, але до цього часу не підключена до електромережі. Нагадаю, що координатором технічної допомоги від наших іноземних партнерів в енергетиці є Міненерго України на чолі з міністром-юристом Германом Галущенком. Саме він доручив НАЕК "Енергоатом" встановлення цієї газотурбінної установки.

У жовтні 2023 за заявами президента "Енергоатому" Петра Котіна були проведені її тестові випробування, і він обіцяв, що установка буде підключена до електромережі до початку осіннє-зимового періоду. Але не так сталося, як гадалося. Вона досі не в мережі… Навіть така невелика потужність зараз, після наймасшабнішого обстрілу за два роки великої війни енергетичної інфраструктури 22 березня 2024, стала би в пригоді.

Я підписана на сторінку Анатолія Ткачука, який очолює ГО Інститут громадянського суспільства та активно працює в напряму розвитку місцевого самоврядування та створення спроможних громад, їхнього зростання, завдяки чому маю інформацію про діяльність громад. Волею долі я брала участь в телевізійних обговореннях на місцевих каналах щодо енергетичної стійкості регіонів, звідкіля узнала про успішну реалізацію проєктів зі встановлення подарованих USAID когенераційних установок в містах силами місцевої влади (Хмельницький, Житомир, Тернополь і т.д.). У мене постало питання: чому газотурбінну установку не передали місцевій громаді Боярці?!

Це або саботаж, або прояв повної нездатності "Енергоатома" до управління проєктами

На мій погляд, це тому, що камарилья планувала отримати величезну корупційну маржу на супутніх послугах ( проектування та монтаж, перевезення та т.і.). І отримала! Мій колега Михайло Шустер провів детальне, з інженерно-технічними подробицями, розслідування і дійшов до таких висновків. "Зірвано іміджевий проєкт, успіх якого дозволив би вирішити питання життєстійкості енергосистеми. Вину покладено на американську сторону, від якої залежить розвиток таких проєктів. Це або саботаж, або прояв повної нездатності "Енергоатома" до управління проєктами.

Ціна доставки установки зі США до Польщі літаком була перевищена в 3 рази, причому для такого способу доставки немає жодних підстав. Порівняно з ціною об'єктивно обґрунтованої морської доставки, ціна перевищена у 83 рази, збиток становить $2,4 млн

Ціна доставки установки зі США до Польщі літаком була перевищена в 3 рази, причому для такого способу доставки немає жодних підстав. Порівняно з ціною об'єктивно обґрунтованої морської доставки, ціна перевищена у 83 рази, збиток становить $2,4 млн. Ціна автоперевезення установки з Польщі до місця призначення перевищена в 3-4 рази. Ціна контракту від 19.04.23 на проєктування і будівництво (включно з комплектацією обладнанням, крім трансформатора) була завищена в 4-5 разів. Після того, як американська сторона взяла на себе витрати по обладнанню на 52 млн грн, ціна контракту, схоже, не змінилася (тобто ціна завищена в 6-8 разів). Установка недоукомплектована, як мінімум, обладнанням власних потреб. Не побудовано габіони, передбачені контрактом для захисту від російських ракет."

На мій погляд, цей кейс має гарну судову перспективу. Як ви вважаєте, Національне агентство з питань запобігання корупції - НАЗК та Бюро економічної безпеки ?!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі