І нашим, і вашим. Кого насправді підтримують США?

Упродовж останніх 16 років США демонструють стриману підтримку України, що позначається на нашій обороноздатності. Але чому?

Нинішня криза в українсько-американських відносинах сягає корінням епохи Барака Обами. 16 років тому, в 2008 році Обама змінив президента Джорджа Буша, який очолював США протягом двох термінів і був проукраїнським і антикремлівським. Буш був "неоконсерватором", прихильником просування демократії в усьому світі. Сенатор Джон Маккейн, який рішуче підтримував Помаранчеву революцію та Євромайдан, уособлював цю групу американських політиків.

...помилково звинувачувати лише Трампа. І демократи, і республіканці "провалювали" Україну з 2009 року

Обама і Дональд Трамп є ізоляціоністами, вони виступають проти втручання США у закордонні справи. Джо Байден балансує десь посередині між ними. Як видно з наступних дев'яти пунктів, помилково звинувачувати лише Трампа. І демократи, і республіканці "провалювали" Україну з 2009 року.

1. Президент Обама зрадив грузинів, сирійців та українців. Він не наполягав на запровадженні санкцій проти Росії через її вторгнення в Грузію, і між жертвою й агресором натомість розпочалося перезавантаження відносин. Обама проігнорував зобов'язання США перед Україною за Будапештським меморандумом, наклав вето на зброю для України. Президент Трамп натомість - не ветував постачання зброї Україні, однак надсилав тільки легке озброєння. Трамп запровадив санкції проти Nord Stream II. Президент Байден - скасував санкції. У США були точні дані розвідки про те, коли і де відбудеться вторгнення Росії (що проігнорував президент Володимир Зеленський); тим не менш, Байден не надсилав зброї Україні перед вторгненням Росії. Пентагон і адміністрація Байдена були переконані, що Київ швидко впаде.

2. Мирний план Трампа, якщо він буде обраний президентом на виборах у листопаді, передбачає тиск на Україну - вона має погодитися на російський суверенітет над Донбасом і Кримом в обмін на мир. Трамп під час свого першого президентського терміну також казав, що Крим є російським - на відміну від Обами та інших західних лідерів, які радили президенту Петру Порошенку просто забути про повернення півострова. Питання Криму ніколи не входило у Мінські угоди. Зеленський спочатку просив переглянути цей документ, щоб включити в угоди анексований півострів, а потім, у серпні 2020-го, запустили інший орган лобіювання, Кримську платформу.

У поглядах на Крим між Обамою і Трампом невелика різниця. Байден і Олаф Шольц теж продовжують стояти на позиціях непідтримання України в питанні звільнення Криму. Звідси і відмова надати їй ATACM і ракети Taurus, здатні зруйнувати Керченський міст

У поглядах на Крим між Обамою і Трампом невелика різниця. Байден і Олаф Шольц теж продовжують стояти на позиціях непідтримання України в питанні звільнення Криму. Звідси і відмова надати їй ATACM і ракети Taurus, здатні зруйнувати Керченський міст. В українських атаках на Крим і Чорноморський флот були застосовані британські Storm shadow, французькі ракети "скальп" і українські морські безпілотники.

3. Трамп каже, що Україна не входить до стратегічних інтересів США. Обама казав те саме! Він вважав, що "Україна належить до російської, а не американської зони інтересів, і завжди буде під впливом Росії". Вона "буде вразливою для військового домінування Росії незалежно від того, що ми робимо", - заявляв Обама.

4. Війна вже закінчилася б перемогою України, якби Байден (і Шольц, який за ним ховався) надали Україні всю необхідну військову техніку у 2022 році. Натомість США та Німеччина ледь-ледь підгодовували нас військовою допомогою. Це сталося з низки причин:

- Велика Британія, Польща, три країни Балтії, чотири скандинавські країни та Чеська Республіка заявляють своєю метою військову поразку Росії.

- США та Німеччина ніколи не говорили, що бажають Росії поразки. Республіканці мають рацію, продовжуючи запитувати в Байдена, яка його мета в Україні? Але відповіді не отримують, оскільки США і Німеччина бояться, що поразка Росії призведе до ядерної ескалації або розпаду Росії. Такі самі побоювання існували в серпні 1991 року, коли президент Джордж Буш-старший виголоситв промову в українському парламенті про те, що Україні ліпше не виходити зі складу СРСР.

5. Військова допомога "по краплі" призвела до провалу наступу 2023 року і посилення російського контролю над окупованим південним сходом України. Там зараз перебувають російські фашисти, які продовжують політику 2014-2021 рр в Криму та на Донбасі: русифікації та деукраїнізації, викрадення українських дітей та призов українських підлітків до боротьби проти України.

Адміністрація Байдена більше переймається зростанням цін на пальне під час президентських перегонів, аніж знищенням України та загибеллю її мирного населення

6. Адміністрація Байдена застосовує подвійні стандарти, коли засуджує напади України на російські паливні склади, оскільки США атакували багато країн, а Вашингтон дозволяє Ізраїлю атакувати сектор Гази. Адміністрація Байдена більше переймається зростанням цін на пальне під час президентських перегонів, аніж знищенням України та загибеллю її мирного населення.

7. Якщо Трамп переможе, він припинить військову допомогу. Але війна ніколи б не досягла таких масштабів у 2024 році, якби Байден і Шольц у 2022-2023 роках були готові надати Україні усі види військової техніки, щоб таки розгромити Кремль. Натомість США та Німеччина крапельно надсилали нам військові запаси, даючи Росії дев'ять місяців на будівництво трьох ліній укріплень, закладання десятків тисяч мін і мобілізацію 300 000 солдатів.

Президенти Байден, Обама і Трамп не підтримали членство України в НАТО. Останнім президентом США, який зробив це, був Джордж Буш (2000-2008). Жоден канцлер Німеччини не підтримав Україну у її прагненні отримати членство в Альянсі

8. Президенти Байден, Обама і Трамп не підтримали членство України в НАТО. Останнім президентом США, який це зробив, був Джордж Буш (2000-2008). Жоден канцлер Німеччини не підтримав Україну у її прагненні отримати членство в Альянсі. У 2014 та 2022 роках сталося вторгнення в Україну, бо вона залишилася в сірій зоні небезпеки між Заходом (НАТО, ЄС) і Євразії під контролем Росії. Байден і Шольц продовжували виступати проти українського членства в НАТО і на саміті Альянсу в липні 2023 року.

9. Адміністрація Байдена не підтримує класифікацію Держдепу про Росію як "державу-спонсора тероризму". І тим не менш, МКС (Міжнародний кримінальний суд) виніс вирок Путіну, його так званій уповноваженій у справах дітей і двом воєнним командувачам, що скеровували напади на мирне українське населення. Щодня ми отримуємо нові докази, що Росія такою і є.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі