У Грузії спалахнув євромайдан: поранені, провладні мітинги та реакція ЄС

Ситуація у Грузії викликає дедалі більше занепокоєння: парламент відверто підтримує проросійську позицію, президентка прагне вступу в ЄС, а на вулицях - криваві протести

В Грузії новий екзистенційний замєс. Лише у 2008 році Путін зайшов сюди своїми танками. І всього через 15 років частина грузинів під керівництвом прорашистського олігарха хоче прийняти "антисоросятській" закон. За це з Євросоюзу їм грозять тим, що не візьмуть на борт. Але антисоросятникам все одно, бо їхня воля - йти за проросійським олігархом і стріляти по прихильниках Євросоюзу. У вас запаморочилося в голові? Так. Це справді відбувається зараз у Грузії. Ми маємо залишитись острівцем здорового глузду.

Автопереклад із Financial Times:

У вівторок ввечері поліція застосувала водомети, світлошумові гранати, сльозогінний газ і перцеві балончики, щоб розігнати великий протест проти закону про "іноземних агентів", який, на думку демонстрантів, був інспірований Росією Володимира Путіна

Грузинська поліція жорстоко розігнала продемократичних протестувальників, що свідчить про значне погіршення громадянських прав і проросійський розворот у країні-кандидаті на вступ до ЄС. У вівторок ввечері поліція застосувала водомети, світлошумові гранати, сльозогінний газ і перцеві балончики, щоб розігнати великий протест проти закону про "іноземних агентів", який, на думку демонстрантів, був інспірований Росією Володимира Путіна. Насильство спалахнуло через день після рідкісної появи проросійського олігарха Бідзіни Іванішвілі, який також є засновником правлячої партії "Грузинська мрія".

У понеділок Іванішвілі взяв участь у проурядовому мітингу, на якому виголосив довгу, конспірологічну, антизахідну промову, що нагадувала російську пропаганду, стверджуючи, що Грузією керує не "обрана влада, а іноземні агенти". Минулого місяця цей закон викликав кілька ночей протестів, але у вівторок ввечері ескалація насильства зросла: за даними Міністерства внутрішніх справ, спецпризначенці побили протестувальників і затримали щонайменше 63 людини.

Демонстранти зібралися у вівторок ввечері після того, як парламент ухвалив закон про "іноземних агентів", незважаючи на попередження з боку ЄС та опозиції про те, що він наслідує путінські методи придушення інакомислення

Демонстранти зібралися у вівторок ввечері після того, як парламент ухвалив закон про "іноземних агентів", незважаючи на попередження з боку ЄС та опозиції про те, що він наслідує путінські методи придушення інакомислення. Хоча в середу в центр міста повернувся спокій, засідання парламенту, на якому обговорювався законопроєкт, було зірвано масовою бійкою між десятками депутатів. Закон вимагає від НУО та ЗМІ, які отримують понад 20 відсотків фінансування з-за кордону, зареєструватися в Міністерстві юстиції, інакше їм загрожують штрафи, що викликає побоювання репресій у стилі Кремля і можливих судових переслідувань.

З наближенням виборів "Грузинська мрія" розглядає закон як засіб стримування опозиції та максимізації своїх шансів утримати парламентську більшість. Але для євроінтеграційно налаштованих грузинів це означає серйозну загрозу прагненню країни приєднатися до блоку і зближенню з Росією. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі може відмовитися підписувати закон, але уряд може це скасувати. Зурабішвілі балотувалася як незалежний кандидат за підтримки "Грузинської мрії", але відтоді розійшлася з партією і тепер є запеклим критиком. У вівторок вона назвала репресії "абсолютно необґрунтованими, неспровокованими і непропорційними".

Зурабішвілі заявила, що уряд несе "повну відповідальність" за насильство і що "грузинський народ позбавлений права на мирний протест". Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн написала в середу ввечері в соціальній мережі X, що країна знаходиться "на роздоріжжі". "Грузинський народ хоче європейського майбутнього для своєї країни. Вона повинна дотримуватися курсу на шляху до Європи", - написала вона. Представниця ЄС попередила, що будь-які каральні дії Брюсселя можуть мати зворотні наслідки. "Ситуація дуже погана, і в ЄС існує серйозне занепокоєння щодо політики та поведінки "Грузинської мрії", - сказала чиновниця. Водночас, якщо ЄС заморозить заявку Грузії на членство, це "просто посилить російський вплив в країні і зіграє на руку правлячій партії".

"Проблема в тому, що, з одного боку, у нас є проблемна правляча партія, яка атакує ЄС і робить все проти вступу, але при цьому заявляє, що хоче приєднатися до ЄС, - сказала урядовиця. "З іншого боку, у нас є населення, яке стійко виступає за ЄС. Тому потрібен баланс". Financial Times стала свідком того, як десятки людей, переважно молодих жінок, залишати протест у сльозах і тремтінні, з почервонілими від сльозогінного газу обличчями.

...лідер опозиційного "Єдиного національного руху", другої за величиною партії в парламенті, також був жорстоко побитий і доправлений до лікарні: у нього була розбита половина обличчя, а одне око не могло відкритися...

За повідомленнями ЗМІ, парамедики надали першу допомогу щонайменше 20 протестувальникам, які в основному скаржилися на задуху і печіння в очах. Щонайменше одна людина втратила свідомість після поранення гумовою кулею. Леван Хабеішвілі, лідер опозиційного "Єдиного національного руху", другої за величиною партії в парламенті, також був жорстоко побитий і відправлений до лікарні: у нього була розбита половина обличчя, а одне око не могло відкритися. "Я не відчуваю болю. Голова заживе, око заживе, тіло заживе. Воно піде. Боротьба з путіністами повинна тривати", - сказав він у відео, поширеному партією.

Кілька журналістів зазнали нападу, зокрема фотограф AFP, якого побили гумовим кийком, незважаючи на те, що він був чітко ідентифікований як представник преси. Міністерство внутрішніх справ Грузії заявило, що поліція застосувала спеціальні заходи, оскільки учасники мітингу "вступили в словесну і фізичну конфронтацію" з правоохоронцями. Реакція поліції у вівторок різко контрастувала з проурядовим мітингом, який зібрав близько 100 000 людей напередодні ввечері, коли учасників автобусами звозили з усієї країни - "акція в стилі Путіна", за словами Зурабішвілі.

Учасники мітингу - переважно люди похилого віку, багато з яких були вихідцями з сільської місцевості та робітничого класу - розповіли FT, що прийшли підтримати "батьківщину", свою "віру" і "суверенітет". Вони також говорили про "західні спецслужби" і нацистів, які проникають в їхню країну - вічна тема російської пропаганди. У своїй промові Іванішвілі звинуватив Захід у тому, що він залишив Грузію і Україну "на холоді" замість того, щоб дозволити їм вступити до НАТО. Він стверджував, що "партія глобальної війни" прийняла ці рішення і зіштовхнула Грузію з Росією у 2008 році. Того року Москва направила свої танки на Тбілісі в ході тижневої війни, яка зміцнила контроль Росії над двома сепаратистськими регіонами Грузії.

Але Іванішвілі також пообіцяв привести Грузію в ЄС до 2030 року, що є відображенням сильних проєвропейських настроїв у країні. "Іванішвілі рідко робить такі публічні заяви, тільки в ситуаціях, коли у нього немає іншого вибору", - сказав Вано Чхіквадзе з групи Фонду "Громадянське суспільство Грузії" в Тбілісі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі