понеділок, 17 липня 2006 18:31

Джеком-Різником був польський єврей

Легендарним Джеком-Різником, особу якого не могли встановити понад сто років, найпевніше був польський єврей-іммігрант Аарон Космінський.

Його ім"я змогли назвати минулої п"ятниці. Того дня праправнук лондонського полісмена Дональда Свенсона, який наприкінці XIX століття розслідував справу знаменитого маніяка, передав записки свого предка до Музею злочинів при Центральному управлінні поліції Лондона.

Коли Дональд Свенсон намагався знайти Джека-Різника, він читав книгу свого начальника Роберта Андерсона "Світла сторона моєї служби" і робив помітки на полях. У цих записах він і вказав ім"я Аарона Космінського.

Космінський приїхав до Лондона на заробітки 1882 року і влаштувався працювати цирульником в одну з перукарень лондонського району Вайтчепел. Саме там 1888-го були жорстоко вбиті п"ять повій. Усім жінкам маніяк перерізав горло і сильно понівечив тіла. Кільком жертвам Джек-Різник вирізав внутрішні органи, за що й отримав своє прізвисько.

Аарона Космінського затримали в іншій справі — він погрожував ножем своїй сестрі. Із його допитів багато дізнатися не вдалося, бо чоловік страждав тяжкими психічними розладами. Наприклад, мав слухові галюцинації, панічно боявся, коли його хтось намагався годувати, і відмовлявся митися. Прямих доказів проти Космінського за час слідства так і не знайшли. 1891 року його помістили в лікарню для душевнохворих. Помер він 1919-го, у 54 роки.

Книгу після смерті інспектора члени його родини передавали з покоління в покоління. В поліції про її існування знали й раніше, але родичі Свенсона ніяк не наважувалися її оприлюднити.  

У своїх записках інспектор згадує про Ізраїля Шварца — єдиного, за його словами, свідка, який упізнав Джека-Різника, але відмовився свідчити проти нього в суді. Підозрюваний і свідок були євреями, і Шварц не хотів, щоб через його слова Космінського повісили.

Версію інспектора Свенсона підтримують не всі сучасні історики й письменники — мовляв, її неможливо довести.

— Цю таємницю напевно ніколи не розкриють, — вважає Стів Лавлок із криміналістичної академії поліції Лондона. — І це робить справу Різника непересічною.

Зараз ви читаєте новину «Джеком-Різником був польський єврей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути