четвер, 22 березня 2007 16:42

"Сплеск "чорнобильських" раків очікується 2011 року"

  Ігор Щепотін: ”В Україні близько 900 тисяч онкологічних хворих”
Ігор Щепотін: ”В Україні близько 900 тисяч онкологічних хворих”

Головний онколог Міністерства охорони здоров"я Ігор Щепотін, 50 років, каже, що на ранній стадії рак можна діагностувати самостійно, й радить не звертатися до сумнівних цілителів.


Міністерство охорони здоров"я розпочало інформаційну кампанію: "Рак — не вирок". Чому?

— На початку ХХ століття рак був на 12-му місці в рейтингу основних причин смертності. Нині він на другому. Очікується, що вже 2020-го буде першим в цьому сумному списку. Захворюваність на рак зростає в усьому світі, а не лише в нас. В Україні близько 900 тисяч онкологічних хворих. Щороку занедужують 160 тисяч наших співгромадян, помирають — 90 тисяч.

Аби призупинити рак, зусиль онкологів недостатньо. Потрібен системний підхід. Насамперед — захист навколишнього середовища та масова профілактика. Зокрема, ми за допомогою засобів масової інформації хочемо пояснити, що рак насправді — не вирок. Сподіваємося посприяти тому, щоб люди уважніше ставилися до свого здоров"я. Аби знали, як перевіритися на наявність пухлини. Звернутися в разі підозр до лікаря, а не заривати голову в пісок, що часто трапляється, бо рак вважають невиліковною хворобою.

Як нині з профілактикою раку в Україні?

— Вона практично відсутня. Розроблена, але ще не затверджена програма "Онкологія". Нею передбачена не лише закупівля необхідних препаратів коштом держави та забезпечення медичних закладів діагностичним обладнанням, а й поетапні профілактичні заходи.

В Україні нині близько 900 тисяч онкологічних хворих

Чи можливо діагностувати рак на початковій стадії?

— У середньому на "старті" його знаходять приблизно в 15 відсотків пацієнтів. Але якщо брати, приміром, рак молочної залози, то у 50–60 відсотків по Україні, а по Києву — у 92. А це значить, що 80 відсотків хворих після радикального лікування виживають. Адже в столиці якість лікування значно краща, ніж в інших регіонах.

Виявлення раку на ранніх стадіях — не тільки пряма соціальна, але й економічна вигода для держави. У більшості випадків хворобу можна вилікувати хірургічною операцією, після чого людина продовжує повноцінно жити.

На ранній стадії рак можна діагностувати самостійно. Наприклад, жінка сама може обстежувати груди: шукати затвердіння або неприродні утворення. Якщо у ваших близьких родичів були злоякісні утворення, ви вже потрапляєте до групи ризику. Тому рекомендуємо після 40 років пройти профілактичне обстеження й робити його регулярно.

Ми в міністерстві створили стандарти діагностики онкологічних захворювань. Гадаю, найближчим часом вони будуть видані МОЗ як обов"язкові до застосування в лікарській практиці.

Чи вплине це на якість лікування?

— Звичайно. Нові стандарти змінять систему забезпечення хворих препаратами. Адже відсутність стандартів лікування часто призводила до махінацій. Наприклад, пацієнтові призначали супердорогий препарат тільки тому, що лікар із цієї суми одержував 10–15 відсотків "відкату". За новими стандартами призначення препарату має чітко мотивуватися. Тобто для лікування захворювання рекомендуватиметься оптимальний набір медикаментів, що реально впливають на виживання пацієнта. Таким чином з"являється механізм контролю за несумлінними фахівцями, які намагаються нажитися за рахунок хворих.

Щодня треба з"їдати як мінімум п"ять різних овочів і фруктів

Що ви порадите для профілактики онкологічних захворювань?

— Відразу хочу застерегти: подібні поради дають усі, кому не ліньки. Це дуже ласий шматочок для шарлатанів. А рак мають лікувати професіонали, лікарі. На жаль, часто буває, що хворий слухає рекомендації сумнівних цілителів, бабок-шептух. Спочатку гає час, а до фахівців звертається, коли хвороба уже прогресує. Отож перша порада — не займайтеся самолікуванням і не покладайтеся на "либонь".

Є чіткі й прості рекомендації, що допоможуть зменшити ймовірність захворювання на рак на 40 відсотків. Особливо важливий раціон харчування. Рослинна їжа має покривати енергетичний запас організму на 75 відсотків. Щодня треба з"їдати як мінімум п"ять різних овочів і фруктів. Відповідно, тваринна їжа має становити 25 відсотків меню. Готувати варто на маленькому вогні, аби не пересмажити. Важливо контролювати свою вагу — дуже шкідливо як швидко худнути, так і набирати кілограми. Обов"язкові фізичні навантаження. Йдеться навіть не про відвідування тренажерних залів. Досить 40-хвилинної щоденної прогулянки на свіжому повітрі.

Які саме різновиди раку найбільш поширені?

— Передусім рак легень та товстого кишечнику. А ще окремо в жінок — рак молочної залози, у чоловіків — рак передміхурової залози. Загалом, найбільші песимісти стверджують: практично кожна людина приречена на смерть від раку. Просто деякі до цієї хвороби не доживають. Утім, я не хочу нікого лякати. Рак — справді страшна хвороба, але він все одно менша проблема, ніж чума у Середньовіччя.

Чи вплинув Чорнобиль на зростання онкологічних захворювань?

— Поки що в Україні немає безпосередньо пов"язаного з Чорнобилем зростання ракових захворювань. Його прогнозують через 25–30 років після катастрофи. Тобто сплеск "чорнобильських" раків очікуємо десь 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «"Сплеск "чорнобильських" раків очікується 2011 року"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути