середа, 22 серпня 2007 18:06

Пенсію збільшують на один процент за кожен рік понаднормового стажу

 

У соцзабезі Замостянського району Вінниці, що по вул. 50-річчя Перемоги, черги щодня. Із червня мали пенсії підвищити, а нам досі платять по-старому, скаржаться пенсіонери.

Вінничанка Галина Кравець, 59 років, у черзі — тридцята. Стоїть зранку. До пенсійного інспектора потрапляє після обіду. Троє жінок-інспекторів приймають у маленькому кабінеті, заставленому комп"ютерами.

— Я отримую 451 гривню пенсії, — скаржиться Галина. — Маю 40 років стажу, вищу освіту. Півжиття пропрацювала на підшипниковому заводі. Сусідка була прибиральницею в школі. Стаж у неї вдвічі менший, а отримує більше за мене.

Інспектор Ольга Бушавієва відкриває особову справу пенсіонерки. За понаднормовий стаж 20 років Галині Кравець нараховують 33 грн. Із червня мали збільшити й пенсію — на 38,84 грн. Не встигли, виправдовуються інспектори.

— Усі нарахування оформляємо через комп"ютер, — каже керівник відділу призначення пенсій Ольга Гарах, 38 років. — До кожного підвищення пенсій комп"ютерні програми слід оновлювати. Коефіцієнти підвищення уводимо вручну, тому виникає плутанина.

Пенсію перерахують, недоїмку за два місяці виплатять, запевняють Галину Кравець. Відтепер жінка отримуватиме 482,02 грн.

Мінімальний стаж — п"ять років. Із меншим у призначенні пенсії відмовимо

Професор Вінницького медуніверситету Лідія Тарапулько, 64 роки, має підвищену пенсію — понад 1000 грн.

— Чула, в червні призначили надбавки, а я нічого не получила, тому й прийшла в собез, — каже вона. — Півроку тому мені десять гривень додали. У квітні знов прийшла, то набавили 26 гривень. Як сам не прийдеш, ніхто тобі нічого не дасть. Оце й сиджу, щоб мені перерахували пенсію знову.

Лідія Тарапулько працювала держслужбовцем. Тому їй, а також особам, які почали отримувати пенсії з 2007 року, перерахунок роблять індивідуально. Якщо пенсія нижча за прожитковий мінімум для непрацездатних — призначать додаткову виплату.

За кожен рік понаднормового стажу до пенсії додають 1% від середньої зарплати.

— Пенсію призначать і громадянам, які пропрацювали менше встановленого строку: 20 років для жінок, і 25 — для чоловіків, — каже Ольга Гарах. — Мінімальний стаж — п"ять років. Із меншим у призначенні пенсії відмовимо.

Інвалідам ІІ-ІІІ групи достатньо половини норми трудового стажу. Приміром, жінкам — 10 років. Вони отримуватимуть пенсію на рівні прожиткового мінімуму. Ще 50 грн доплачують за інвалідність.

Зараз ви читаєте новину «Пенсію збільшують на один процент за кожен рік понаднормового стажу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути