четвер, 18 квітня 2024 09:13

Україна може отримувати майже 1 млрд грн на рік завдяки зменшенню нелегального ринку сигарет

Україна може отримувати майже 1 млрд грн на рік завдяки зменшенню нелегального ринку сигарет
Україні варто впроваджувати європейське регулювання на шляху до ЄС, вважає експерт Олег Пендзин. Фото: tax.gov.ua

В Україні частка нелегального ринку сигарет сягнула рекордних 25%, що означає недоотримання бюджетом майже 25 млрд грн податків. Побороти цю негативну тенденцію можна завдяки диференційованим ставкам акцизів на сигарети та тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕНи).

Про це в своєму блозі на "РБК-Україна" написав експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

"Головна особливість ринку тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕНи, у народі - стіки) - це його легальність. Прилади для нагрівання тютюну та стіки для них - надто технологічні вироби, аби їх можна було підробляти як сигарети в "підвальних" умовах. Отже, ми говоримо про відсутність нелегального ринку ТВЕНів в Україні, на відміну від сигарет", - зазначив Пендзин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні знову подорожчають сигарети

Наразі в Україні діє єдина ставка акцизу на сигарети та ТВЕНи. А в державах Євросоюзу, до якого прагне приєднатися й наша країна, податки на менш шкідливі для здоров'я людини вироби для нагрівання тютюну нижчі. Щобільше, зараз готуються зміни в Директиву ЄС щодо акцизів на тютюнові вироби, згідно з котрими буде запроваджено 50% різниця між акцизами на ТВЕНи та сигарети.

Експерт наголошує, що вигоди для держави від такого підходу очевидні. Насамперед українські курці після підвищення ставок акцизного податку на сигарети зможуть перейти на легальні доступніші ТВЕНи, а не купуватимуть дешевий контрафакт у тіньових виробників. За експертними розрахунками, запровадження різних ставок акцизу на ТВЕНи та сигарети забезпечить додаткові надходження на 3,82 млрд грн протягом чотирьох років (майже по 1 млрд грн на рік).

Але головним у цьому питанні, на думку економіста, є перспектива членства України в ЄС, адже якщо наша країна обрала шлях євроінтеграції, то має дотримуватись правил і директив Євросоюзу.

"Україні не варто винаходити "власний унікальний велосипед", а вже зараз впроваджувати європейське регулювання на шляху до ЄС", - підкреслив експерт.

Також Україна зможе залучити додаткові інвестиції від виробників ТВЕНів. Адже диференційовані ставки акцизу створюють економічний стимул для розширення присутності на українському ринку усіх глобальних виробників. Зазначимо, що бездимні продукти в своїх портфелях мають "Філіп Морріс" (IQOS), "Джапан Тобакко" (Ploom X) та "Брітіш Американ Тобакко" (glo).

"Прихід глобальних гравців на український ринок - це інвестиції в запуск таких продуктів, а з огляду на майбутнє членство України в ЄС - і потенційно їхнє виробництво тут. Чи потрібні Україні інвестиції? Таке запитання є навіть недоречним. Будь-які інвестиції - це завжди і додаткові бюджетні надходження", - підсумував Пендзин.

Із січня 2024 року попередження про шкоду куріння мають займати 65% площі пачки цигарок. Йдеться про імплементацію директиви Європейської комісії та розміщення оновлених графічних і текстових зображень медичних попереджень на упаковках.

Такі попередження діють у 42 країнах світу та продемонстрували свою ефективність у боротьбі з тютюнопалінням, повідомили в уряді.

Зараз ви читаєте новину «Україна може отримувати майже 1 млрд грн на рік завдяки зменшенню нелегального ринку сигарет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути