пʼятниця, 26 квітня 2024 10:13

Консульські послуги українцям призовного віку за кордоном - нардеп пояснив дії МЗС

Консульські послуги українцям призовного віку за кордоном - нардеп пояснив дії МЗС
За кордоном призупинено надання консульських послуг українським чоловікам призовного віку. Фото: radiotrek.rv.ua

Призупинення Міністерством закордонних справ надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки новий закон про мобілізацію не набрав чинності.

До такого кроку вдались, щоб уникнути кризові ситуації, зокрема, в оновленні документів за кордоном. Про це у коментарі LIGA.net заявив нардеп від "Слуги народу", голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко.

Він наголосив, що громадяни мають виконувати свій конституційний обов'язок із захисту батьківщини. Це має забезпечувати, зокрема, й МЗС. За словами нардепа, таке рішення є тимчасовим кроком, аби узгодити документацію з новим законом про мобілізацію та налагодити нові механізми роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутатка Безугла закликала здати паспорт, якщо не бачиш себе українцем

"Вони можуть бігти до консульських установ і, поки закон не набрав чинності, вимагати документи. Тому прийняли таке тимчасове рішення. Але це - надзвичайний захід. Можливо, не найкращий варіант, але він має певну логіку", - пояснив Мережко.

За його словами, ситуація, подібна до польської, де українцям перестали видавати документи, окрім дітей до 12 років, це - технічні питання. Слід зачекати, поки система консульських послуг відновиться.

"Великий наплив людей і треба подумати механізм, як з цим працювати. На рівні країни – різне навантаження. Зараз це тимчасовий ажіотаж. Бо це тимчасовий переоблік, щоб потім нормально функціонувати", - сказав Мережко.

На його думку, рішення щодо консульських послуг не вплине на тимчасово переміщених осіб, зокрема, на тих, хто законно перебуває у країні.

"Питання можуть бути у тих людей, які намагаються до змін правил отримати необхідні документи. Тут йдеться про чоловіків призовного віку", - додав нардеп.

Українські консульства за кордоном призупинили надання послуг українцям призовного віку, окрім оформлення документів для повернення до України.

Перед тим Кабінет міністрів заборонив видавати паспорт громадянина України чи закордонний паспорт чоловікам за кордоном віком від 18 до 60 років. Ці документи дозволили отримувати лише у територіальному органі чи територіальному підрозділі міграційної служби.

Зараз ви читаєте новину «Консульські послуги українцям призовного віку за кордоном - нардеп пояснив дії МЗС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути