субота, 27 квітня 2024 04:19

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW проаналізували, чи зможе Україна звільнити окуповані РФ території

Аналітики ISW проаналізували, чи зможе Україна звільнити окуповані РФ території
На деокупацію українських територій вплине кілька чинників. Фото: eastnews.ua

Чи зможе Україна повернути всі завойовані Росією території буде залежати від майбутніх рішень на Заході, в Кремлі та у Києві.

А також від здатності всіх сторін динамічно змінювати хід війни, зазначається у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пентагон повідомив, яке озброєння увійде до пакета військової допомоги Україні

Деякі американські чиновники пропонують "заморозити лінії розмежування" там, де вони є. Пояснюють це тим, що останнього пакету військової допомоги США Україні може бути недостатньо для звільнення всіх окупованих РФ територій. Однак в Інституті зазначили, що робити подібні висновки наразі зарано, адже зброя має потрапити на фронт і продемонструвати відповідний ефект для просування ЗСУ.

Прихильники поточного пакета американської військової допомоги не стверджують, що він сам по собі дозволить Україні звільнити всю окуповану територію, а обговорення можливих кінцевих станів війни є дуже передчасним, адже президент США Джо Байден підписав законопроєкт лише два дні тому.

"Доправлення американської військової допомоги в Україну займе кілька тижнів, перш ніж вона надійде до передових підрозділів і матиме відчутний вплив на полі бою. Після отримання зброї, Силам оборони України доведеться спершу використати допомогу, що надходить від США для стабілізації лінії фронту та зупинки російського наступу, особливо на Авдіївському напрямку та в районі Часового Яру", - йдеться у звіті.

Водночас, зазначають в ISW, масштаб та інтенсивність прогнозованої наступальної операції РФ влітку 2024 року, що планується розпочати у червні, також залишається незрозумілою. Російське військове командування активно оцінює та переглядає плани своїх літніх наступальних дій, щоб врахувати протистояння з краще оснащеною українською армією.

Українським військам доведеться оборонятися від російських літніх наступальних дій і не дозволити росіянам досягти оперативно важливих успіхів упродовж літніх місяців, перш ніж ЗСУ зможуть перехопити ініціативу в масштабах усього театру воєнних дій і провести контрнаступальну операцію наприкінці 2024 або у 2025 році.

Сили оборони також повинні розв'язати поточні проблеми з особовим складом шляхом підготовки нового особового складу, оснащення нових та відновлення старих підрозділів. Точні часові рамки цих зусиль, які, ймовірно, відіграватимуть значну роль у визначенні графіку майбутніх контрнаступальних операцій України, не визначені.

Згідно з оцінкою ISW, достатня і послідовна західна допомога матиме вирішальне значення для майбутніх українських контрнаступальних зусиль. Хоча США і Захід повинні будуть оперативно реагувати, оскільки українське військове командування визначає обсяг і спрямованість таких операцій та передає потреби України західним партнерам за кілька тижнів і місяців, що передують майбутнім контрнаступальним операціям.

20 квітня Палата представників США проголосувала за законопроєкт про допомогу Україні. Президент Джо Байден вже підписав цей законопроєкт. Документом передбачено виділення понад $60 млрд. Третина пакета - на поповнення арсеналів США, а пряма фінансова допомога - як кредит.

Після 21-го засідання у форматі "Рамштайн" очільник Пентагону Ллойд Остін підтвердив, що США виділяють 6 мільярдів доларів на військову допомогу Україні у межах механізму USAI.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW проаналізували, чи зможе Україна звільнити окуповані РФ території». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути