субота, 20 квітня 2024 16:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Financial Times підрахував шанси на відновлення допомоги Україні від США

Financial Times підрахував шанси на відновлення допомоги Україні від США
Конгрес має високі шанси ухвалити новий законопроект про військову допомогу Україні - вперше за понад півроку. Фото: AP

Конгрес має високі шанси ухвалити новий законопроєкт про військову допомогу Україні - вперше за понад півроку.

Але голосування ще може зірвати Дональд Трамп, який досі не дав своєї однозначної оцінки цьому документу. Про це пише Financial Times.

Коли і за що голосуватимуть конгресмени

Очікується, що цими вихідними Палата представників (нижня палата) Конгресу США проголосує за пять окремих законопроєктів, запропонованих спікером палати Майком Джонсоном.

Якщо їх справді ухвалять, то потім ці законопроєкти мають пройти через голосування у верхній палаті Конгресу - Сенаті. Після цього закони має підписати президент Джо Байден.

Перший законопроєкт передбачає виділення $60,8 млрд на фінансування поставок зброї та надання фінансової допомоги Україні. Другий законопроєкт - військова допомога Ізраїлю на сумму $26,4 млрд.

Третій законопроєкт - $8,1 млрд доларів на підтримку Тайваню та інших країн Індо-Тихоокеанського регіону. Як зазначає FT, ці три законопроєкти - це по суті ті ж самі гроші, які були передбачені у великому законопроєкті, який пропонувала адміністрація Байдена.

Ще один законопроєкт стосується конфіскації російських активів, запровадження нових санкцій проти Росії, Китаю та Ірану, а також заборони TikTok в США, що теж лежить в контексті антикитайських санкцій. П'ятий законопроєкт спрямований на підвищення безпеки кордону США з Мексикою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Білому домі підтвердили, що зброя відправиться в Україну одразу після рішення Конгресу

Які шанси, що законопроєкти таки ухвалять

Досі Джонсон, близький соратник Дональда Трампа, блокував усі спроби провести через Палату представників закон про допомогу Україні.

Як зазначає FT, його стримував спротив групи радикальних ізоляціоністів в Республіканській партії, які виступають різко проти допомоги Україні і погрожують самому Джонсону відставкою, якщо він винесе закон на голосування.

Однак останнім часом Джонсон відчуває все більший тиск з боку поміркованих республіканців, які підтримують Україну. План Джонсона з п'ятьма законопроєктами — це його спроба врівноважити ворогуючі фракції Республіканської партії і таки провести закон про допомогу Україні через Палату представників.

Додатковим стимулом для нього стали усе тривожніші новини з фронту в Україні та масована атака Ірану на Ізраїль. Але головне – демократи, зокрема і сам Джо Байден вже заявили, що готові підтримати запропонований Джонсоном пакет з п'яти частин.

Як зауважує FT, попередник Джонсона на посаді, Кевін Маккарті, був звільнений після того, як у вересні виніс на голосування стару версію закону про допомогу Україні. Джонсон боявся, що радикальні республіканці зроблять те саме і йому.

Але тоді за відставку спікера голосували і демократи, а цього разу в Демпартії дали зрозуміти, що за відставку Джонсона голосувати не будуть. Це і є страховка для спікера, адже у радикалів-республіканців не вистачить голосів, щоб самотужки звільнити Джонсона.

Трамп ще може все зірвати

Головною проблемою в усьому цьому залишається невизначена позиція Дональда Трампа, який має значний неформальний вплив на республіканців у Палаті представників. Він давно висловлював скепсис щодо фінансування військових зусиль України.

Але цього разу колишній президент США не висловив чіткої позиції щодо ініціативи Джонсона. Ба більше, днями він публічно похвалив спікера за "дуже хорошу роботу".

У четвер Трамп опублікував довгу заяву в своїх соцмережах, у якій закликав Європу зробити більше для підтримки України, але так і не позначив своє ставлення до нового законопроєкту про допомогу Києву.

Законопроєкти з додатковим фінансуванням зокрема України є найкращим можливим варіантом за наявних умов.

Сенатський законопроєкт, де об'єднувалось фінансування для України, Ізраїлю і Тайваню, був "фактично безлімітним чеком на отримання іноземної допомоги". Розбиття їх на окремі законопроєкти є "кращим процесом", розповів спікер Палати представників Сполучених Штатів Майк Джонсон у короткому коментарі журналістам на Капітолійському пагорбі.

Зараз ви читаєте новину «Financial Times підрахував шанси на відновлення допомоги Україні від США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути