середа, 24 квітня 2024 10:18

На Сонці сталися одночасно чотири вибухи. Чим це загрожує Землі

На Сонці стався надзвичайно рідкісний випадок. Одночасно відбулося чотирикратне виверження. Ці спалахи зафіксувала обсерваторія сонячної динаміки NASA.

Сонце влаштувало справжнє шоу 23 квітня. Сонячні спалахи в майже ідеальній гармонії вибухнули в однаковий час, пише space.

Автор: NASA / SDO
  На Сонці сталися одночасно чотири вибухи. Ефектні спалахи зафіксували камери NASA
На Сонці сталися одночасно чотири вибухи. Ефектні спалахи зафіксували камери NASA

Сонячні спалахи - це вибухи з поверхні Сонця, які випромінюють інтенсивні спалахи електромагнітного випромінювання. Вони виникають, коли магнітна енергія накопичується в сонячній атмосфері та швидко вивільняється.

Квартет вивержень стався з чотирьох регіонів, трьох сонячних плям і однієї магнітної нитки, розділених сотнями тисяч миль і пов'язаних майже невидимими магнітними петлями у зовнішній атмосфері Сонця, відомої як корона. Такі вибухи називають "симпатичними сонячними спалахами. Вони складаються з пар вибухів, які відбуваються майже в унісон у різних регіонах сонячного диска.

Симпатичні сонячні спалахи спрацьовують, коли нестабільності швидко переміщуються з однієї області в іншу вздовж магнітних петель, які їх об'єднують. Таким чином, значна частина Сонця, звернена до Землі, була задіяна в сонячній симфонії цього ранку.

"Нам доведеться почекати і подивитися, чи вплине будь-який матеріал, викинутий у результаті суперсимпатичного виверження, на Землю, оскільки існує ймовірність спрямованого на Землю викиду корональної маси (CME). CME - це величезні викиди плазми та магнітних полів від Сонця. Коли вони спрямовані на Землю, вони можуть завдати шкоди електромережам, телекомунікаційним мережам і орбітальним супутникам і піддати астронавтів небезпечним дозам радіації", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рожевий місяць у квітні: коли особлива повня і що треба зробити у цей день

Водночас CME є бажаним гостем для спостерігачів за небом у всьому світі, оскільки вони можуть викликати вражаючі відображення полярного сяйва, видимі на широтах за межами їх "нормального" полярного діапазону.

Сонячні спалах можуть рухатися до нас. Якщо хоча б один із них торкнеться магнітного поля Землі, може спровокувати геомагнітну бурю малого класу G1. Найімовірніші дати впливу - 25 і 26 квітня.

Чотирикратний вибух сьогодні може бути ознакою того, що ми наближаємось до сонячного максимуму, піку сонячної активності протягом 11-річного сонячного циклу Сонця, оскільки вважається, що симпатичні сонячні спалахи збільшуються зі збільшенням сонячної активності. Або, можливо, ми вже досягли сонячного максимуму та вступаємо у фазу розпаду сонячного циклу, оскільки дослідження 2022 року, опубліковане в Astrophysics and Space Science, показує, що симпатичні сонячні спалахи переважно відбуваються у фазі розпаду сонячного циклу.

У будь-якому випадку вчені не знатимуть, коли відбувся максимум сонячної енергії, аж через сім місяців після його завершення через те, як обчислюється максимум.

Явище, коли посеред дня на небі зникає сонце, здавна лякало людей і викликало чимало забобонів. На початку квітня 2024 року відбулося повне сонячне затемнення. Це сталося 8 квітня. Але в Україні, як і в усій Європі, явище побачити не вдалося.

Деякі езотерики та астрологи попереджають, що сонячне затемнення може впливати на психічний стан людини. Однак, інші філософії і вчення розглядають сонячне затемнення як символ очищення, перезавантаження та нового початку.

Зараз ви читаєте новину «На Сонці сталися одночасно чотири вибухи. Чим це загрожує Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути