пʼятниця, 11 січня 2008 07:07

Радянські вклади виплачуватимуть цілий рік

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Адміністраторка з формування реєстру вкладників Єлизавета Олександрівна приймає заяви вкладників Ощадбанку СРСР у столичному відділенні на вул. Хорива, 27
Адміністраторка з формування реєстру вкладників Єлизавета Олександрівна приймає заяви вкладників Ощадбанку СРСР у столичному відділенні на вул. Хорива, 27

Ощадбанк України починає виплачувати гроші вкладникам Ощадбанку СРСР. Із 8 січня реєструють ощадкнижки громадян, вклади яких були заморожені 1992 року. Перші гроші люди отримають уже в п"ятницю.

Для реєстрації необхідно заповнити в банку заяву, принести ксерокопію паспорта, ідентифікаційного коду та ощадкнижку. Якщо вона втрачена, відкривають інший рахунок, на який переведуть гроші й видадуть нову книжку. За три дні після реєстрації гроші надійдуть вкладникові на рахунок. Їх можна зняти, покласти на депозит під 13,5% річних у гривнях або під 9,5% у валюті. Людям, які зберігали на одній ощадкнижці менше тисячі рублів, повернуть всю суму. Тим, хто більше, — лише тисячу гривень. Як повертатимуть решту, уряд ще не вирішив.

— Якщо в когось більше тисячі, вкладники отримають першу виплату, а далі ми справу продовжимо, — запевняє 47-річна прем"єрка Юлія Тимошенко. — Цим залишком можна буде погасити житлово-комунальні борги чи сплатити за навчання дітей.

За безкоштовним телефоном "гарячої лінії" 8(800) 501 34 10 та в регіональних управліннях банку в обласних центрах щодня, окрім вихідних, можна отримати відповіді на всі запитання. Юлія Тимошенко заявила, що особисто телефонувала і протягом години не дочекалася відповіді. Прем"єрка доручила відкрити 50-канальну лінію. "ГПУ" додзвонилася за годину.

— Гроші виплачуватимуть за місцем реєстрації рахунку. Але якщо ви живете в іншому місті, його можуть перевести туди, — пояснює оператор. — Реєструватися можна цілий рік. Стільки часу повертатимуть гроші.

Із першого дня реєстрації вкладників у відділеннях Ощадбанку  — черги. Інколи через тисняву людей просять вийти на вулицю і запускають по кілька осіб. У відділенні Ощадбанку на Хрещатику в Києві першого дня реєстрації до сьомої години вечора прийняли понад 300 осіб.

У подружжя Дівак на двох книжках лежало 11 тис. крб.

— Я їх збирала копійку до копійки на кооператив. А Союз розвалився, й кооператив не побудували, — скаржиться 54-річна Катерина Дівак. — Із 1990 року стоїмо на квартирній черзі. Живемо вчотирьох у гуртожитку в кімнаті площею 12 квадратних метрів. Мій онучок каже: "Бабушка, давай напишемо листа Черновецькому (мер Києва — "ГПУ"). Хай подивиться, що я живу в комірчині". Після народження онука ми прорубали двері в комору й поставили там ліжко.

Поблизу відділення N43 Ощадбанку в Полтаві з сьомої ранку в середу в черзі стоїть близько сотні людей. На вулиці -17°С.

— Учора з восьмої ранку вистояла до вечора, — скаржиться 73-річна Алла Познишева. — 11 чоловік не обслужили, бо робочий день закінчився. Сказали приходити вранці. Я прийшла — а тут уже повно людей.

До людей російською голосно звертається начальник Полтавського обласного управління Ощадбанку 38-річний Геннадій Ігнатенко. Просить взяти бланки та заповнити вдома.

— Людям треба платити за квартиру, поміняти валюту, а ви заважаєте. Не створюйте дурного ажіотажу!

— Тут пенсіонери всі поприходили, бо ми за день-два померти можемо, а так тих грошей і не побачити. Торік, як 50 гривень платили з книжки, один чоловік тут під касою і вмер, — говорить 83-річна Ганна Шкільова, спираючись на ціпок.

67-річний Дмитро Онищенко з селища Дубровиця, що на Рівненщині, мав на книжці 4 тис. крб.

— За ту тисячу, що віддадуть, погашу кредит за телевізор. Із пенсії шкода виплачувати, — каже він.

Поки люди реєструються в банках, у власників копіювальної техніки ростуть прибутки.

Працівник на копіювальній машині у Львові Ігор Мазепа, 26 років, каже, що з вівторка побільшало клієнтів:

— До Нового року переважно приходили студенти конспекти копіювати, а тепер літні люди, пенсіонери приносять документи для перереєстрації вкладів. Замовляють по кілька копій, кажуть, що в банку бракує бланків.

Зараз ви читаєте новину «Радянські вклади виплачуватимуть цілий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути