четвер, 23 листопада 2006 18:56

16 годин на день працював за комп"ютером

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Киянин Андрій Зозуля, 29 років, працює модератором сайту. Раніше за комп"ютером хлопець просиджував по 16 годин, з них десять — на роботі. Змінив режим дня, коли почав зовсім кепсько почуватися.

— За дев"ять місяців я тричі непритомнів. Одного разу сильно розбив голову, — розповідає Андрій. — І весь час відчував себе якимось кволим і перевтомленим. Пішов у поліклініку, зробив електроенцефалограму — знімок головного мозку. Лікар подивився і сказав: "У вас моніторна хвороба. Візьміть на тиждень лікарняний і відпочиньте".

Хлопець знайшов у Інтернеті опис цієї недуги. Усі симптоми — хронічна втома, кволість, безсоння, біль у очах та спині — були в нього.

— Сестра дивилася якусь програму по телевізору. Там лікарі розповідали, що від моніторної хвороби можна померти. Та відпустку я поки що не брав, — каже Андрій. — Але розпланував час роботи так, щоб раз на годину виходити на вулицю та робити гімнастику. У колег, виявилося, ті самі проблеми. Ми вирішили поставити на вулиці турнік. І вдома за компом я вже не сиджу, вистачає роботи.

Невропатологи кажуть, що моніторна хвороба — це комплекс емоційних, психічних, ортопедичних та офтальмологічних захворювань. Таких випадків побільшало, коли підприємства й організації масово перейшли на офісний стиль роботи і комп"ютеризувалися.

Це ніби прочитати "Війну і мир" за два дні

Хворобу викликає надлишок інформації. Людина проживає кожну новину чи подію з Інтернету, як реальний факт. І що їх більше, то більше часу потрібно мозкові на обробку даних.

— Це ніби прочитати "Війну і мир" за два дні. Складно? Насправді ж, коли порпаєтесь у мережі, отримуєте багато інформації. Людина вже не дивиться на екран, а мозок продовжує аналізувати отримані дані. Він не відпочиває. Крім інформації, в людини накопичується надлишок емоцій, — пояснює Віталій Осташко, 40 років, лікар-невропатолог Київської міської клінічної лікарні N6. — Потім він переростає у психологічні проблеми, розлади, безсоння, агресію.

Фізіологічний бік недуги пов"язаний з умовами праці. Людині неприродно сидіти 6–8 годин в одному положенні. За кілька годин ми відчуваємо втому та головний біль. А через рік доводиться ходити на сеанси масажу та корекції хребта.

— Найгірша ситуація у тих пацієнтів, які змушені сидіти перед монітором, — зазначає Віталій Геннадійович. — Сам факт примусу сприймається негативно і втомлює ще більше.

Лікар каже, молодь, зокрема студенти, перенапруження переносять легше. Частково воно навіть стимулює життєдіяльність. А люди за 40 мають прислухатися до сигналів організму. І давати йому відпочинок.

— Норми користування ПК придумали якраз для того, щоб не було моніторної хвороби, — розповідає невропатолог. — Дозуючи роботу (перерва через кожні 45 хвилин), пацієнти уникнуть м"язового і мозкового перевантаження.

Якщо ж стрес уже звалив з ніг, лікар радить взяти відпустку, з"їздити в санаторій чи походити на лікувальний масаж. У крайньому разі — поміняти роботу.




Дітям не можна сидіти перед екраном більш ніж годину

Посилену підліткову агресивність та потяг до комп"ютерних ігор невропатологи пояснюють втратою реальності. Що довше дитина грається, то менше цікавиться життям.

— Коли школяр грається у "Контр-страйк", він живе в іншій реальності, — пояснює лікар-невропатолог Віталій Осташко, 40 років. — Там все незвичне і цікаве. З часом гра затягує все більше, і дитина забуває про уроки.

Лікар радить батькам обмежувати таке дозвілля годиною. Якщо ж гра триває 6–7 годин, витягнути дитя у реальний світ буде складно.

— У нього змістилися акценти. Вигаданий світ стає важливішим — там так класно! Звідси агресивна реакція: як це мити посуд чи вигулювати собаку? — триває вирішальний бій, гонки!


Гімнастика зміцнює очний м"яз


Тривала робота перед монітором втомлює очі — вони пересихають, погіршується зір. Особливо якщо людина вже має якісь проблеми.

— Недуги виникають через зависокі навантаження, — пояснює Оксана Солдатенко, 43 роки, приватний офтальмолог столичної фірми "Ліконтін". — Око годинами бігає за зображенням або завмирає на ньому. М"яз втрачає еластичність, і зір погіршується.

Каже, найпростіші ліки — дозування роботи: 45 хв. працюєш — 15 відпочиваєш. Під час перерви бажано робити гімнастику:

— колові рухи очима, з боку в бік, навскіс, головне — тримати голову в одному положенні, працюють тільки очі;

— вибрати точку на склі і дивитися то на неї, то крізь неї вдалину;

— легке масажування закритої верхньої повіки. На ній багато нервових закінчень, тому сильне натискання може призвести до запаморочення.

А для зняття синдрому сухого ока закапувати "штучну сльозу" чи робити трав"яні компреси.

Зараз ви читаєте новину «16 годин на день працював за комп"ютером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути