четвер, 04 квітня 2024 16:23

Лідер ринку бетону бореться з монополією на цементному ринку України, позиція АМКУ незрозуміла

Лідер ринку бетону бореться з монополією на цементному ринку України, позиція АМКУ незрозуміла
Ірландська цементна компанія може стати власником найбільшої частки цементного ринку в Україні. Фото: Галицький кореспондент

Промислово-будівельна група "Ковальська" – провідний виробник будівельних матеріалів в Україні. Основний напрямок компанії – виробництво бетону та бетонних конструкцій. 60% об'єктів у Києві та Київській області зведено з використанням продукції "Бетон від Ковальської". Основним складником бетону є цемент – тож компанія, яка споживає близько 10% всього обсягу цементу, що виробляється в Україні, активно слідкує за становищем галузі. "Ковальська" виступає проти монополії на цементному ринку, висловлюючи свою позицію публічно за допомогою поважних ЗМІ. Зокрема, активно виступило проти цементної монополії авторитетне видання "СтопКор ".

Ірландська цементна компанія CRH планує викупити українські активи свого італійського конкурента Dyckerhoff Buzzi. Якщо в АМКУ цю угоду погодять, CRH стане власником найбільшої частки цементного ринку у державі і може зловживати монопольним становищем.

"Я вважаю, що це однозначно негативно вплине і ще більше концентрації на ринку цементу відбудеться. Це обмежить конкуренцію і створить додаткові ризики для споживачів в частині наявності продукції, доступу її і її вартості", – заявив Сергій Пилипенко, заступник голови Ради директорів Конфедерації будівельників України та генеральний директор ПБГ "Ковальська", в коментарі для інформаційного порталу "СтопКор".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіка війни: чому ми досі не на "воєнних рейках" і як на них стати

Боротьба з монополізацією галузі – єдина можливість захистити виробників цементу від свавілля і зростання цін. Раніше, в коментарі для Interfax-Україна, відомий експерт наголосив: від початку повномасштабного вторгнення ціни на всі будівельні матеріали вже зросли на 30-70%. І найвідчутнішим стало подорожчання цементу. Аби не допустити монополії, Конфедерація будівельників України ініціювала всебічне дослідження ринку цементу. Дослідницька компанія CBR опитає експертів та представників споживачів.

Ринок цементу в Україні і так страждає на надмірну концентрацію: частка "Івано-Франківськцементу" досягає майже 50% ринку. Подальша монополізація може спричинити зростання вартості не лише самого цементу, а й бетону і будівництва загалом. Це критичне питання під час війни, коли російські війська щодня завдають удару по українських містах, а для повоєнної відбудови знадобиться будматеріалів на щонайменше 100 мільярдів доларів. Пилипенко наголошував: якщо у 2021 році середня вартість кубометру бетону складала 1600 грн, то у 2023-му – 2000-2500 грн.

"Ми робимо ставку на будматеріали власного виробництва. Це дає змогу забезпечувати до 80% потреб в основних матеріалах наших проєктів. Водночас ми змушені імпортувати деякі позиції, наприклад спеціальні домішки до бетонних сумішей, які не виробляють в Україні. Їхній вплив на кінцеву вартість продукту коливається в межах кількох відсотків, але вони є критичними для низки наших продуктів", – розповів СЕО "Ковальська" Сергій Пилипенко.

Боротьба з концентрацією цементного ринку почалася восени 2023 року, коли міжнародний виробник цементу CRH подав заявку на придбання активів італійської компанії Buzzi, що володіє в Україні заводами "Волинь-цемент" та "Південьцемент". Коли стало відомо про імовірність такої угоди, авторитетний народний депутат Сергій Нагорняк підтримав позицію "Ковальська" та звернувся до АМКУ з проханням не допустити монополії, чим довів свою потужну політичну позицію щодо захисту українського бізнесу.

"Ми за те, щоб були нові підприємства, але все ж таки не йшлося про поглинання однієї компанії іншою, аби не створювалась монополія і зрештою від цього не програв український споживач", – наголосив народний депутат.

Після цього тема концентрації на ринку цементу неодноразово піднімалась – наприклад, на круглому столі Конфедерації будівельників України у грудні 2023 року. До події доєднались представники влади, будівельних об'єднань, великі покупці та виробники цементу. Модерував подію президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе, який підтримав необхідність захистити майбутнє будівельної галузі.

Політолог Володимир Сонюк у своєму блозі наголосив на тому, що монополія на ринку цементу вплине на всю галузь будівельних матеріалів в Україні – а це, в свою чергу, відчує і кінцевий споживач.

"Коли компанія CRH стане монополістом, вона не матиме ніяких мотивів вкладати гроші чи вдосконалювати активи, а буде тільки отримувати надприбутки, виводити гроші в офшори та підвищувати ціни. Такий приклад можна вже побачити на тому, як в Україні працюють монополії на ринку комунальних послуг", – написав Сонюк.

У січні 2024 року Антимонопольний комітет України заявив про початок розгляду справи щодо придбання CRH акцій італійської Buzzi. Недопущення монополізації ринку цементу є головною задачею АМКУ, до якої прикута суспільна увага. Прийняття неправильного рішення може призвести до того, що на репутацію АМКУ буде кинута чергова тінь.

Україна робить конкретні кроки у боротьбі з корупцією. Але можна зробити більше, сказав речник Держдепартаменту США Метью Міллер.

За його словами, США давно ведуть розмови з українським урядом про необхідність застосування антикорупційних заходів.

Зараз ви читаєте новину «Лідер ринку бетону бореться з монополією на цементному ринку України, позиція АМКУ незрозуміла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути