вівторок, 02 квітня 2024 13:21

Росія здатна на новий наступ влітку. Але зосередиться на одному-двох напрямках - військовий експерт

Росія здатна на новий наступ влітку. Але зосередиться на одному-двох напрямках  - військовий експерт
Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак оцінив ймовірність нового наступу РФ. Фото: скріншот

Росія здатна здійснити новий наступ на Україну в травні-червні.

Проте ворожі війська зосереджуватимуться на одному-двох напрямках фронту. Таку думку у межах ексклюзивного огляду для Gazeta.ua висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

Експерт прогнозує, що росіяни докладатимуть зусиль для остаточного захоплення Донецької та Луганської областей.

"Чи здатна Росія здійснити наступ улітку, як про це повідомив президент Володимир Зеленський? Так, здатна. Але якщо наступ можливий, то він здійснюватиметься на одному-двох напрямках, ділянках фронту. Противник насправді намацує найбільш слабкі місця. Якщо говорити про стратегічні можливості, то для злочинного режиму Кремля важливо зараз "завершити" ситуацію щодо Донецької та Луганської областей. Тому, на мій погляд, варто очікувати тиск, пов'язаний із захопленням до кінця саме цих областей", – сказав Бадрак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія витрачає на підготовку нових підрозділів менше 30 днів

Водночас він не виключає, що війська РФ зможе змінити хід наступальних дій.

"Якщо більш слабкий момент буде намацаний, наприклад, на Запорізькому або Харківському напрямках, то безумовно, ворог такими можливостями скористається. Та перекидатиме свої війська задля досягнення якогось тактичного успіху", - пояснив експерт.

При цьому, оцінюючи здатність українського війська захищатися, Бадрак підкреслив, що немає жодних підстав припускати, що українське військо буде гірше реагувати на наступ, аніж раніше.

"На сьогодні також можемо говорити про необхідність українського війська просто встояти в 2024 році та готуватися до 2025-го, коли можуть бути зовсім інші сценарії", - додав експерт.

Окрім того, директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння переконаний, що задекларований намір Кремля захопити Харків, Дніпро та Запоріжжя "має суто психологічний характер". Бо втілити його принаймні частково до осені 2024 року росіяни будуть нездатні з огляду на підготовленість їхнього війська.

Бадрак звернув увагу й на кілька нюансів, які можуть впливати на спроможності Росії під час наступу. По-перше, за його словами, дуже показово, що після "виборів президента РФ" не було оголошено війни Україні й тотальної мобілізації.

"Це означає, що в Росії чудово розуміють, що тотальна мобілізація лише налякає населення, але не вирішить проблем. Бо можна мобілізувати й кілька мільйонів російських, скажімо так м'якше, варварів. Але не можна організувати їхню швидку підготовку. Для цього знадобиться близько 12-ти місяців. А підготувати більше ніж 150-200 тисяч осіб упродовж кількох місяців Росія можливості не має", - пояснив він.

До того ж, як акцентував експерт, іще одним проблематичним боком для РФ, окрім підготовки особового складу, є питання техніки.

"Як зафіксувала британська розвідка, близько 40% російської бронетехніки є старою, розконсервованою. Це, звісно, не зменшує загроз. Бо ми знаємо, як вони готові до різних "м'ясних" штурмів. Але їхній потенціал значно менший, аніж про це може йтися", - додав Бадрак.

У Росії набирає обертів напруга, пов'язана із війною проти України. Зберігається можливість того, що всередині РФ назріє протест. Про це розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

За його словами, потенціал до протестів у Росії вже є. Про це свідчать дані радіоперехоплень.

Зараз ви читаєте новину «Росія здатна на новий наступ влітку. Але зосередиться на одному-двох напрямках - військовий експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути